1. 12. 2020 | Petr Pavlík

TRI - SPA 4:2 - Sparťané v Třinci nebodovali

23., úterý 1. 12. 2020
Třinec - Sparta TRI - SPA
Třinec: Kořenář – M. Doudera, Gernát, Galvinš, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský – Martin Růžička (A), P. Vrána (C), M. Stránský – Hrňa, Marcinko, Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký (A), Roman, Hrehorčák.
Sparta: Machovský – Piskáček (A), Košťálek, Němeček, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Kalina – Sobotka, Horák, Tomášek – Rousek, Sukeľ, Řepík (C) – Buchtele, Pech (A), Forman – Kudrna, D. Vitouch, Zikmund.
Branky a nahrávky: 7. Marcinko (Hrňa, D. Musil), 8. Hrňa (P. Vrána, Gernát), 17. Martin Růžička, 37. P. Vrána - 1. Horák (Kalina, Sobotka), 35. Buchtele (Piskáček). Rozhodčí: Horák, Pražák - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 26:23. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.
K dalšímu venkovnímu utkání sparťané vycestovali vlakem do Třince, kde začali výborně zásluhou Romana Horáka. Domácí hokejisté ovšem záhy otočili průběh utkání na svoji stranu a na další branku náš tým čekal až do pětatřicáté minuty. Trefa Jana Buchteleho na výhru nestačila a sparťané se po prohře 2:4 vrátili domů bez bodů.

Komentář

Sparťanští trenéři poslali do branky na ledě domácích Ocelářů Matěje Machovského a na straně Třince dostal důvěru Josef Kořenář. V úvodu celého utkání se lépe dařilo našim borcům, kteří v první minutě odskočili do vedení. Roman Horák si srovnal kotouč na čepeli a následně přesně zacílil k tyči domácí branky. Třinečtí hráči následně ožili a tlačili se za rychlým vyrovnáním.

Šance domácích hokejistů úspěšně zlikvidoval svými zákroky Matěj Machovský, nicméně o pár chvil později už kapituloval. Tomáš Marcinko se dotkl kotouče před sparťanskou brankou a překonal Machovského poprvé v utkání. Pro domácí bylo posléze ještě lépe. Vedení Ocelářům vystřelil v domácí přesilové hře Erik Hrňa, jehož trefu musel ještě potvrdit videorozhodčí.

Naši hokejisté mohli vzápětí udeřit v početní výhodě, ale všechny pokusy pokryl domácí brankář Kořenář. Těsně před koncem první periody se skóre na světelné tabuli ještě jednou měnilo. Po Jandusově chybné přihrávce na obranné modré čáře ujel do samostatného nájezdu Martin Růžička a třinecký kanonýr překonal Machovského blafákem do bekhendu.


Oba týmy vstoupily do prostřední části poměrně opatrně. Na jedné straně byl úspěšný brankář Kořenář, na straně druhé zase podržel svůj tým Machovský. Velkou šanci měl po pěti odehraných minutách Musil, jenž střílel prudce od modré čáry. I v tomto případě byl sparťanský brankář bezchybný a udržel pro svůj tým naději na bodový zisk v utkání.

Po několika nebezpečných střelách v obranném pásmu Sparty se po delší době dostali ke slovu také Pražané. Nejprve operoval s pukem před třineckou brankou Buchtele a poté střílel jen do brankáře Kořenáře bek Kalina. Domácí muž s maskou zneškodnil i nebezpečný výpad Tomáška, jehož střela skončila pouze na lapačce pozorného Josefa Kořenáře

Sparťané si svou aktivitou vypracovali další šance v útočném pásmu. Necelých šest minut před startem druhé přestávky se naši hokejisté přeci jen dočkali. Jan Buchtele, jemuž se v posledních zápasech bodově velmi daří, předvedl další skvělou akci. Sparťanský forvard obkroužil branku a prostřelil mezeru mezi betony Kořenáře. Radost našich borců ovšem trvala jen pár okamžiků, jelikož hned nato se prosadil ve vlastním oslabení Petr Vrána.


Pražané na začátku třetí třetiny ještě dohrávali svoji početní výhodu z druhého dějství, kterou však nevyužili. Svůj tlak si sparťané přenesli také do dalších minut, jelikož velkou šanci si v útočném pásmu vypracoval Horák. Z nadějné pozice, ze které se zkoušel zkušený útočník prosadit, nebyl úspěšný a domácí brankář Kořenář opět předvedl dobrý zákrok.

Náš celek měl v dalších minutách více ze hry a třinečtí trenéři si raději vzali oddechový čas na poradu, aby dali možnost vydechnout svým svěřencům. A domácí hokejisté se rázem probojovali před Machovského. Stránský vyřešil přečíslení Ocelářů rychlou střelou zápěstím, ale sparťanský brankář byl na místě a proti svižnému pokusu včas zakročil.

Přibližně osm minut do konce třetí části rozhodčí signalizoval trest pro jednoho z domácích hráčů, který ale následně zrušil na základě gesta fair play útočník Andrej Kudrna. Sparťané se v posledních minutách tlačili do dalších šancí v šesti bruslařích v poli, ale ani to nestačilo na další vstřelenou branku a náš tým prohrál po velkém dramatu v závěru utkání 2:4.


Ohlasy trenérů

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): „Konečný výsledek mě těší. Nepovedl se nám start a inkasovali jsme z první střely. Tohle nás malinko zastavilo. Ve zbytku první půlky třetiny vytvořili nějaké šance, pak jsme se štěstím srovnali zápas a povedlo se nám odskočit. Průběh utkání byl velmi vyrovnaný, Petr Vrána nás poslal do vedení 4:2 ve chvílích, kdy Sparta hrála velmi slušně. Ve třetí třetině si to kluci pohlídali, hráli nesmírně obětavě a pomohli Josefovi k dalšímu vítězství, kterého si hodně vážíme.“

Josef Jandač (HC Sparta Praha): „Utkání jsme si prohráli v první třetině. Byť jsme dali první gól, tak soupeř otočil skóre. Ve druhé třetině jsme byli horším týmem a proti rozjetému Třinci to už pak bylo těžké. Hru jsme sice poté vyrovnali, ale inkasovali jsme v oslabení a prakticky bylo rozhodnuto. Na Třinci je vidět, že hraje s velkou lehkostí, my se naopak trápíme a nejdou nám přesilovky. Dva góly jsme jim darovali, první třetina nás stála zápas.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

​Divíšek: Trenér Gross má naši důvěru

Kousal: Tlak si nepřipouštím, těším se!

Krejčík: Mistrovství v roce 2015 bylo zážitek

Buchtele: Ve Spartě jsem si vytvořil domov