Hlavní obsah

Piráty povede do voleb Bartoš, potvrdili členové v referendu

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lídrem Pirátů ve sněmovních volbách 2021 bude jejich předseda Ivan Bartoš. V pirátském internetovém referendu mu dalo hlas 530 z 556 hlasujících z celkového počtu 1079 členů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Článek

Bartoš byl jediným kandidátem na volebního lídra. Volba pirátského lídra ani nebyla předmětem vnitrostranické diskuze, tou nyní cloumá plánovaná předvolební koalice se Starosty a nezávislými.

Pokud se ji podaří dojednat, bude Bartoš i jejím společným lídrem, a tedy kandidátem na premiéra. Podle předběžných odhadů Pirátů by společná kandidátka mohla získat 26 až 30 procent podpory voličů.

Piráty povede do voleb Bartoš, potvrdili členové v referendu

Domácí

„Jsem hluboce vděčný za důvěru, kterou ve mne členové strany již počtvrté vložili, a slibuji, že tento závazek nezklamu,“ uvedl Bartoš po svém zvolení.

„Rádi bychom naše vize a přání našich voličů prosazovali příští rok i ve vládním angažmá. Jsme si dobře vědomi velké zodpovědnosti, kterou taková role přináší, proto k ní přistupujeme s velkým respektem, pokorou a promyšlenou vizí. Ve vedení této země chceme začít psát její novou, lepší budoucnost,“ prohlásil.

Zeleným nabídli místa na kandidátkách

Vyjednávání o koaliční smlouvě se STAN začala v pondělí, konečný návrh má být hotov do 23. prosince. Poté ho dostanou ke schválení členské základny obou politických uskupení.

Podle tiskové zprávy STAN se vyjednávací tým shodl, že programové týmy budou dojednávat podobu společné vize pro Česko. „To zároveň nebude bránit tomu, aby na různá témata, která nebudou součástí společného programu, měly obě strany odlišný názor a mohly je prosazovat i nadále vlastní cestou,“ uvedl STAN. Jednání budou pokračovat na úrovni osmi dílčích vyjednávacích týmů a závěry společně představí obě strany.

Piráti budou o koaliční smlouvě hlasovat opět v referendu, u nějž bude podmínkou alespoň 60procentní souhlas. Hlasovat by měli mezi 8. a 11. lednem.

Piráti posilují, ČSSD bez šance, ukazuje průzkum

Domácí

Referendu o tom, zda má vedení Pirátů vůbec zahájit jednání se STAN, předcházela místy až bouřlivá vnitrostranická diskuze. Nicméně v referendu krok podpořilo přes 80 procent voličů z celkového počtu 1079 straníků.

Předsednictvo Pirátů před nedávnem odmítlo nabídku Strany zelených na předvolební spolupráci. „Piráti v těchto dnech rozhodují o dalším postupu v procesu vyjednávání možné předvolební koalice s hnutím Starostové a nezávislí. Jiná možnost než tato koalice, nebo samostatný postup, nebyla v rámci naší strany předmětem debat,“ uvedlo předsednictvo ve stanovisku spolupředsedům zelených Magdaleně Davis a Michalu Bergovi.

Piráti však nabídli zeleným místa na kandidátkách, o která se mohou ucházet v rámci primárek u krajských organizací.

Reklama

Výběr článků

Načítám