Vložky a tampóny by mohly zlevnit. Schillerová navrhne snížit u nich DPH

Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na menstruační pomůcky. Vložky, tampóny a další potřeby by se měly podle návrhu posunout ze základní sazby 21 procent do druhé snížené sazby 10 procent. Ta nyní platí třeba na léky či dětskou výživu.

Ministerstvo financí odhaduje náklady na snížení DPH pro menstruační pomůcky na 300 milionů korun, informovalo v úterý v tiskové zprávě. „Na trhu s dámskými hygienickými potřebami je velká konkurence. Proto očekávám, že zákaznice toto snížení ve svých peněženkách skutečně pocítí,“ napsala poté na Twitter Schillerová.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ministryni minulý týden požádal, aby vypracovala návrh, na základě kterého by mohly být hygienické potřeby dostupnější. Reagoval tak na schválení zákona ve Skotsku, které poskytne tyto produkty bezplatně.

„Skotsko bude jako první země na světě všem ženám hradit menstruační pomůcky. Chtějí zbořit toto stigma a bojovat s chudobou. Novináři se mě ptají, jestli by bylo něco takového možné i u nás. U příjmově slabších určitě. Požádal jsem Alenu Schillerovou, aby našla řešení,“ napsal Babiš na Twitter.

Snaha o naklonění veřejnosti, říká ekonom

Ještě loni bylo ministerstvo financí proti změně DPH u menstruačních pomůcek. „Snahou je využívat výjimky ze základních pravidel systému DPH co nejméně a jen v odůvodněných případech tak, aby byl celý systém DPH co možná nejtransparentnější a co nejméně komplikovaný. Podobný návrh rovněž není součástí programového prohlášení vlády ČR,“ řekla loni Šárka Šmolíková z odboru komunikace ministerstva financí deníku Blesk.

„Celkově se nelze zbavit dojmu, že vláda si chce líbivým krokem naklonit část veřejnosti, pročež se uchyluje k nesystémové snaze, o které se prostě bude hodně mluvit, neboť dámské menstruační pomůcky jsou typem všeobecně známého a všeobecně používaného zboží,“ uvedl člen Národní ekonomické rady vlády a hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Žena za menstruační pomůcky ročně utratí skoro tři tisíce

Žena průměrně za tyto potřeby utratí měsíčně zhruba 230 korun, ročně to vychází na 2 670. Po daňové úlevě z ministerstva financí by tedy ročně platila asi o 300 korun méně. Stát naopak 300 milionů prodělá. Snížení daně navíc neznamená automatický pokles ceny. Záleží na prodejcích, jestli při nižší sazbě skutečně zlevní.

Česko tak se svou 21procentní daní v současné době v Evropě dost vyčnívá. „Menstruační pomůcky jsou ve stejné skupině jako luxusní šperky, tabák a alkohol, což je absurdní, vzhledem k tomu, že je to základní hygienická potřeba,“ míní Marie Mrvová ze společnosti Gender Studies.

Přesto všechno existují pochyby, proč vlastně novinka vznikla. A zda nejde o jakousi úlitbu voličům. „Je evidentní, že vláda to dělá jen proto, že je to populární krok. Podobné věci jsme viděli, pokud se nepletu, na jaře s DPH na pivo,“ souhlasil se svým kolegou i ekonom Martin Pánek.

Tagy: