Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Řeckořímský zápas, spory s Peltou a kauza Bohemians. Kdo je muž, který žene Řepku před soud?

    Fotbalový bafuňář, úspěšný podnikatel a Řepkův věřitel. Tak se v poslední dnech mluví a píše o Michalu Vejsadovi (60), který bývalého fotbalového reprezentanta žaluje, protože mu exsparťanský kapitán údajně odmítá splatit dlužnou částku okolo 90 tisíc korun. Vejsadův příběh je ale mnohem zajímavější. Jaký je jeho vztah s konkurentem Miroslavem Peltou (56) a proč ho nemají v lásce fanoušci pražské Bohemky?

    V mládí Michal Vejsada platil za talentovaného sportovce. V roce 1980 se dokonce jako řeckořímský zápasník kvalifikoval na letní olympiádu. Ve váhové kategorii do 62 kilogramů obsadil 8. místo a zápasení se věnoval i v následujících letech.

    Mnohem více ale jeho jméno znají fanoušci fotbalu. Vejsada se proslavil zejména „kauzou tří Bohemek“, která zasahovala i do české politiky.

    Pod vedením Michala Vejsady tradiční pražský klub v únoru roku 2005 zkrachoval a šel do konkurzu. Práva na název a logo převedl Vejsada na Střížkov, akcie však zůstaly jemu.

    Ze Střížkova vznikl klub Bohemians Praha, v létě roku 2005 ale díky velké pomoci fanoušků a klubových legend vzniká „nová Bohemka“, která nese oficiální název Bohemians 1905, tehdy začala v třetí nejvyšší soutěži.

    Následoval dlouholetý soudní spor tří subjektů s názvem Bohemians. Vejsada si například dělal nároky na peníze za hráče, které klub Bohemians 1905 draze prodal, například za tehdy talentovaného záložníka Jana Morávka, jenž přestoupil za 50 milionů korun do bundesligového Schalke 04. Konkrétně u Morávka kvůli soudním sporům hrozilo, že jeho přestup padne.

    Michal Vejsada

    Pelta je jako slon v porcelánu, porušil dohodu

    Klíčový okamžik nastal v listopadu roku 2013, kdy tehdejší předseda FAČR Miroslav Pelta podepsal smlouvu o koupi akcií FC Bohemians Praha a jeho pohledávek v konkurzním řízení. 

    Pelta také tehdy podepsal smlouvu, že akce a konkurzní pohledávky přejdou do vlastnictví klubu Bohemians 1905.

    „Podařilo se uspokojit věřitele FC Bohemians Praha, a. s., ve stoprocentní výši, i když spousta věřitelů byla k tomu skeptická,“ konstatoval tehdy Vejsada. 

    Po několika letech ale Vejsada promluvil znovu a pro Peltu slova chvály zrovna neměl. 

    „Pan Pelta se v tom pohybuje jako slon v porcelánu. Místo aby zmírňoval škody, další jen narůstají. Především pan Pelta hrubě porušil dohodu o narovnání, kterou jsem uzavřel s jedním z jeho předchůdců, panem Mokrým, v roce 2006,“ řekl Vejsada pro Aktuálně.cz. Vadilo mu, že jeho Bohemka byla vyloučena ze svazu.

    Michal Vejsada s Miroslavem Peltou

    Legendy z klubu vyhodil, protože si pronajaly drahý skútr

    Není divu, že když fanoušci Bohemians 1905 slyší Vejsadovo jméno, naježí se jim všechny chlupy po těle. Představuje pro ně muže, který chtěl jejich milovaných klub nadobro zničit. 

    „První, co mě ihned napadne, je to, že Bohemians 1905 je postavena na podvodu a že by měla veškerá fotbalová práva převést na původní FC Bohemians Praha. Tak zněla i dohoda s Peltou, že dojde k uspokojení všech věřitelů ve výši sto procent a pokračovatelem historie bude nadále FC Bohemians Praha. Bohužel Pelta dohodu nedodržel,“ vyjádřil se nedávno Vejsada pro Ruik.cz.

    Vejsada navíc rád pálí do bohemáckých legend. Dvě z nich nechal z klubu před lety dokonce vyhodit.

    „Převzal jsem trio trenérů, ikon Bohemky, Zdeňka Hrušku, Karola Dobiáše a Antonína Panenku. Bohužel jeden příklad za všechny: při kontrole na zimním soustředění jsem zjistil, že si pronajali sněžný skútr, za který nám byla naúčtována nehorázná částka a další nesmysly, které neodpovídaly finančním možnostem klubu. S pány Hruškou a Dobiášem jsem se proto musel rozloučit,“ vzpomíná fotbalový bafuňář.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 31. března 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      45
    • Super
      37
    • Haha
      32
    • Tvl
      20
    • Sladký
      19
    • Cože
      18
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...