​Slovenský dopravce zařadil do provozu první vlak z obřího tendru

​Slovenský dopravce zařadil do provozu první vlak z obřího tendru

2.12. - Slovenským státem ovládaný železniční dopravce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) včera zařadil do provozu první novou elektrickou vlakovou jednotku Panter z velkého tendru v hodnotě bezmála 160 milionů EUR (4,2 miliardy Kč). V něm v roce 2016 uspěla plzeňská Škoda Transportation v konsorciu se slovenskou firmou ŽOS Trnava.

ZSSK a slovenské ministerstvo dopravy u příležitosti představení nového vlaku uvedly, že celkově bude do provozu nasazeno 13 tříčlánkových jednotek, každá s kapacitou 247 míst k sezení, a 12 kusů čtyřčlánkových vlaků pro 343 sedících cestujících.

Do konce letošního roku by konsorcium mělo dodat ještě tři další Pantery. ZSSK je bude nasazovat na tratích na severním a západním Slovensku. Tendr na koupi zmíněných vlaků byl největší soutěží slovenského národního železničního dopravce.

Nákup elektrických jednotek Slovensko financuje zejména z peněz z evropských fondů, menší částkou přispěl stát a také ZSSK.

ZSSK v říjnu vypsala soutěž v předpokládané hodnotě 169,5 milionu EUR (4,4 miliardy Kč) na výběr dodavatele devíti elektrických jednotek s opcí na dodávku dalších 11 souprav.

(čtk)

Foto: ZSSK

spinner