2. prosince 2020 • 04:40

Osudová Maradonova místa dnes: rodný dům je ruina, stadiony a hrob

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
2
  • Podívejte se na místa spojené s Diegem Maradonou. Jak vypadají dnes?Podívejte se na místa spojené s Diegem Maradonou. Jak vypadají dnes?FOTO: Koláž iSport.cz

    Pro Argentince byl jako bůh. Všechna místa, která jsou spojená s životem Diega Maradony, však dnes neoplývají leskem. Pojďte se podívat, jak to vypadá tam, kde se odehrávaly důležité momenty v životě fotbalového mága, který minulý týden zemřel ve věku 60 let.

  • Rodný dům

    Lidé se po oznámení Maradonovy smrti shromažďovali před skromným domem v Buenos Aires na předměstí Villa Fiorito, kde se jeden z nejlepších fotbalistů historie narodil a kde vyrůstal. Na zdi vznikla nová malba, jinak je stavení v nepříliš lichotivém stavu.

    Tady Diego Maradona vyrůstal, jeho rodný dům v Buenos Aires je dnes zpustlýFoto Profimedia.cz

  • První stadion

    Další fanoušci šli ke stadionu týmu Argentinos Juniors, na němž „Zlatý chlapec“ v říjnu roku 1976 krátce před šestnáctými narozeninami zahájil profesionální kariéru. I dnes zdobí jeho zdi Maradonovy portréty.

    Fanoušci zaplnili v den Maradonovy smrti jednu z tribun na stadionu Argentinos JuniorsFoto Profimedia.cz

  • V lóži plakala dcera

    Stadion La Bombonera je domovem Maradonova dalšího osudového klubu Boca Juniors. Při posledním domácím zápase se hráči po vstřelení gólu shromáždili před lóží, kde tentokrát seděla jen jeho nejstarší dcera Dalma, která při jejich gestu plakala. Mistr světa z roku 1986 hrál za Bocu Juniors ve dvou obdobích: v letech 1981-82, přičemž v prvním roce s ním slavil titul, a na sklonku kariéry v letech 1995 až 1997.

    La Bomboneru zdobily transparenty s Maradonovou podobiznouFoto Reuters

  • Zaslíbená Neapol

    Kvůli Maradonově úmrtí truchlili lidé také v Neapoli, kterou argentinský fotbalista při svém působení 1984 až 1991 dovedl ke dvěma titulům. Neapolská radnice vyhlásila kvůli úmrtí Maradony den smutku a rozhodla se po něm pojmenovat stadion.

    Fotbalová Neapol vzdala v zápase s AS Řím hold Maradonovi. Zvítězila pro něj 4:0Foto Reuters

  • Místo slavného gólu i Boží ruky

    Na Maradonu nezapomněli ani v Mexico City. Na tamním stadionu Azteca odehrál během MS 1986 tři nejslavnější zápasy své reprezentační kariéry. Ve čtvrtfinále proti Anglii zaznamenal gól „boží rukou“, poté docílil další trefy po velkolepém sólu. Na stejném místě slavil výhry také v semifinále proti Belgii a finále proti Západnímu Německu.

    Stadion Azteca v Mexico City. Tady dokráčel Diego Maradona k titulu na MS 1986.Foto Reuters

  • Hrob je zatím nepřístupný

    Na hřbitově na předměstí Buenos Aires Maradonu pohřbili den po jeho úmrtí.  Vlastního uložení těla do hrobu na hřbitově Jardín Bella Vista zúčastnil jen úzký okruh rodiny a přátel. Maradona spočinul v místě, kde jsou pohřbeni i jeho rodiče Dalma a Diego. Hřbitov od té doby úřady uzavřely kvůli obavám z vykradačů hrobů.

    Pohled na místo, kde je pohřbený Diego Maradona na předměstí Buenos AiresFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud