Vedení města Roudnice nad Labem slavnostně zahájilo provoz kulturního domu Říp, který v průběhu uplynulých dvou let prošel kompletní rekonstrukcí od suterénu až po krovy. V rámci stavebních úprav, dokončených letos v létě, se změnil celý vstupní prostor a částečně i vnitřní dispozice objektu tak, aby lépe odpovídal své historické podobě i potřebám kulturních akcí. Z důvodu platných protiepidemických opatření se otevření konalo bez účasti veřejnosti.

     „Naše město již delší dobu postrádalo kulturní zařízení odpovídající jeho aktuálním potřebám. Kulturní dům Říp byl v době před zahájením oprav ve stavu, který se již bohužel neslučoval s jeho dalším provozem. Na problém poukázal i průzkum veřejného mínění v rámci příprav strategického plánu. Byli jsme tak postaveni před otázku, zda ho jen opravit, nebo investovat do kompletní rekonstrukce a s kolegy se přiklonili k tomuto řešení, nabízejícímu moderní zázemí pro většinu kulturních aktivit. Jedná se o památkově chráněnou budovu. V průběhu rekonstrukce se tak objevila celá řada věcí, které bylo nutno řešit až za chodu. Dnes však máme hotové moderní kulturní zařízení, které by mělo splnit všechny požadavky. Věřím, že až nově opravené prostory lidé poprvé navštíví, budou souhlasit, že jsme zvolili správně,“ řekl František Padělek, starosta města Roudnice nad Labem.

     KD Říp návštěvníkům nově nabídne zejména výsuvné stupňovité hlediště, audiovizuální techniku pro filmovou projekci (včetně 3D technologie) a prosklenou přístavbu se zázemím Caffé Říp, propojenou se sálem i terasou s výhledem na České středohoří. Kromě tohoto prostoru, sloužícímu především k sezení při plesech, nabízí budova ještě další tři salónky – panorama, oválnou a bývalou zrcadlovou místnost. Díky zajištění přenosu bude možné je využít v rámci akcí na hlavním sále, ale případně i jako oddělené prostory pro soukromou společnost.

     „Samozřejmě čekáme na první možnost, kdy budeme moci organizovat kulturní akce. Času do doby, než se uklidní současná mimořádná situace, naplno využijeme k přípravám a dostatečnému seznámení obsluhy s novým zařízením, aby otevření pro veřejnost bylo opravdu stoprocentní. V tuto chvíli se pracuje nejen na běžném programu, ale máme například již první žádosti o organizaci maturitních plesů. Jsem tedy přesvědčen, že kulturní dům bude plně využit od okamžiku, kdy to bude možné,“ řekl starosta Padělek.

     Kulturní dům Říp poskytuje zajištění kulturních, společenských, sportovních, zájmových a vzdělávacích aktivit, včetně propagace i pro jiné subjekty. Více informací o službách zařízení a rezervacích naleznete na stránkách provozovatele.

(zdroj: roudnicenl.cz)