Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

V Praze se otevřely noclehárny pro lidi bez domova, míst je více než loni

Sociální pracovníci sledují zdravotní stav klientů a při podezření na nákazu koronavirem klienta nechají otestovat. V případě pozitivního testu se v zařízeních nakažené osoby izolují nebo jsou převezeny do specializovaného zařízení na Vyšehradě, které je určené pro vystonávání z nákazy. foto: ČTK

Praha - V rozšířeném režimu se v Praze v prosinci otevřely zimní noclehárny pro lidi bez domova. K dispozici je 539 míst k přespání, tedy více než loni. Letos se v zařízeních dbá na opatření proti šíření covidu-19, uvedl Martin Šimáček, ředitel Centra sociálních služeb Praha (CSSP), které je hlavním koordinátorem zimních služeb.
  7:20

Čtyři lidé uhořeli v Brně v železničním vagoně, zřejmě se jednalo o přespávající bezdomovce

Osoby bez přístřeší mohou nyní přenocovat například na lodi Hermes, v noclehárně nedaleko Smíchovského nádraží a v noclehárně Michle. Uvedená místa klienty přijímají po 20:00, v provozu pro klienty jsou do 06:30 nebo do 07:00. Nocleh poskytují i zařízení, která fungují bez omezení.

V případě nepříznivého počasí a vyšší poptávce o nocleh se otevřou pro noční...
Zájem o přespání v určených zařízeních se zvyšuje se snižující se teplotou...

Zájem o přespání v určených zařízeních se zvyšuje se snižující se teplotou venku. Například na lodi Hermes, která je největší noclehárnou zřizovanou CSSP, v těchto dnech podle Šimáčka přespává asi 100 lidí. Kapacita lodi je až 229 bezdomovců. Podmínkou takové naplněnosti je příznivá epidemiologická situace. Kvůli snaze zamezit šíření covidu-19 se prostory rozdělily do sektorů, snížil se počet lůžek na pokojích a zrušila se společenská místnost.

Díky evropské dotaci vznikly čtyři ordinace pro bezdomovce

Podle ředitele CSSP se letos celková kapacita nocleháren a ubytoven navýšila, v zařízeních provozovaných zapojenými neziskovými organizacemi a CSSP může přespat 539 bezdomovců. V případě nepříznivého počasí a vyšší poptávce o nocleh se otevřou pro noční využití i denní centra. 

Lidé v nich však stráví noc na židli, nikoliv na lůžku. Ubytování lidem v nouzi poskytují také čtyři humanitární hostely, v nichž podle Šimáčka nyní bydlí asi 200 osob. „Zůstanou zde do jara příštího roku. Podmínkou pobytu v hostelech je intenzivní spolupráce se sociálními pracovníky na zlepšování sociální situace,“ uvedl.

Bezdomovci v pražských hotelech zůstanou. Covidové opatření pomáhá jim i majitelům, kterým chybí turisté

Na to, že je letos nutné kombinovat zimní opatření s prevencí vůči epidemii, upozornila i radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě). Sociální pracovníci sledují zdravotní stav klientů a při podezření na nákazu koronavirem klienta nechají otestovat. V případě pozitivního testu se v zařízeních nakažené osoby izolují nebo jsou převezeny do specializovaného zařízení na Vyšehradě, které je určené pro vystonávání z nákazy.

Hlavním koordinátorem zimních služeb je Centrum sociálních služeb Praha (CSSP), které spolupracuje s neziskovými organizacemi jako jsou Naděje, Armáda spásy, komunitní centrum Jako doma či Arcidiecézní charita a Farní charita. Trvání nocleháren a rozšířených provozů denních center záleží podle Johnové na počasí. Letos by měly být v plném provozu předběžně do konce března.

Autor: