Milenci vydraženi pro Paměť národa

MILENCI, dílo, které daroval do aukce pro Paměť národa malíř a sochař FRANTA, bylo 1.prosince vydraženo za 350.000 Kč. Za druhé Frantovo dílo ČEKÁNÍ zaplatil dražitel 360.000 Kč.


Franta (František Mertl) je jedním z mála českých umělců, kteří obstáli na světové výtvarné scéně, a významem ho lze ve Francii zařadit vedle jmen jako Alfons Mucha, František Kupka, Josef Šíma nebo Jiří Kolář.

Patří k čelním představitelům evropské poválečné vlny Nová figurace, která reagovala na hlubokou krizi lidských hodnot a pocity odcizení. Ústředním tématem jeho malířské i sochařské tvorby je člověk, jeho existence i prožitky radosti a utrpení. Po emigraci v roce 1958 se trvale usadil ve městě Vence v oblasti Provence. Již počátkem šedesátých let ve Francii uskutečnil řadu samostatných výstav a své obrazy začal signovat výhradně křestním jménem Franta. Během následujících let dosáhl řady úspěchů a stal se špičkou světové figurální malby. Na svém kontě má více než 120 autorských výstav v Evropě, USA a Japonsku a na skupinových výstavách vystavoval společně s umělci jako Pablo Picasso, Marc Chagall, Max Ernst, Joan Miró, Antoni Tapies, Henri Matisse, aj.. Jeho díla zakoupila Národni Galerie v Praze, Museum Guggenheim v New York, Centre Pompidou v Paříži, Museum Picasso v Antibes, Muzeum města Brna, Muzeum umění Ostrava, Fondation Van Goght v Arles, Muzeum uměni v Nagoya v Japonsku, Galerie FRANTA v Třebíči a další a jsou také součástí mnoha soukromých sbírek po celém světě.


https://www.youtube.com/watch?v=77yIuIjbWV0

https://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_Mertl

https://youtu.be/Xdyi34DwMXU


Popiska k obrazu: Milenci, 2005, 122 x 95 cm, olej na plátně


Do charitativní aukce pro Paměť národa darovali svá díla umělci a galerie. Dražena byla také díla Jiřího Kornatovského, Ondřeje Basjuka, Jiřího Sozanského, Pavly Malinové, Daniela Balabána, Tomáše Predka, Krištofa Kintery, Tomáše Císařovského a Jana Padyšáka. Výnos letošní online aukce uměleckých děl dosáhl úžasných 1.456,000 Kč. Všem dražitelům, umělcům a galeriím patří obrovský dík.


Aukce pro Paměť národa na https://livebid.cz/auction/pametnaroda2020 skončena!


Kontakt: WALD Press, jwald@telecom.cz

Klíčová slova ČR-výtvarné-firmy-WALD Press

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Kultura

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.