Královéhradecký kraj by měl v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. A bude muset šetřit

2. prosinec 2020 09:00

Rada Královéhradeckého kraje předloží v polovině prosince zastupitelstvu vyrovnaný návrh rozpočtu na příští rok. Kraj se podle něj sice s předpokládaným poklesem příjmů dokáže vypořádat, bude ale muset šetřit. Příjmy i výdaje mají být zhruba 4 miliardy a 860 miliónů korun. Vedení kraje pro příští rok počítá s poklesem příjmů o zhruba půl miliardy korun. Stejnou částku tak musí také ušetřit.

„Jsme pevně přesvědčeni o tom, že se jedná o reálný rozpočet. Ale je stažen na minimum zejména z hlediska provozních úspor a podobně. Bohužel jsme museli snížit o polovinu dotace, které poskytujeme. A také o polovinu jsme snížili investice, které přímo zajišťujeme z rozpočtu kraje," říká hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček z ODS.

Čtěte také

Kraj převzal ve velmi dobré finanční kondici, až do března bylo hejtmanství úplně bez dluhů, pak si vzalo úvěr na opravy náchodské nemocnice. I když splácet kraj začne až v roce 2022 a splátky úvěrů tedy rozpočet na příští rok nezatíží, bude potřeba šetřit.

Aby byly dopady úspor na běžného obyvatele kraje co nejmenší, chce hejtmanství hledat co nejvíc dalších zdrojů, třeba evropských dotací nebo případně úvěrů.
„Pokud se nám to podaří, tak si myslím, že to ani běžný občan nebude nijak vnímat. Pokud se nám to nepodaří, tak samozřejmě to, co jsme měli naplánováno že například postavíme příští rok, tak se bude muset odložit průběžně na další období. V tom bude změna."

„V současné době třeba nemáme dostatek financí na rekonstrukce krajských silnic. Máme plán, oproti miliardě korun, kterou jsme byli zvyklí dávat na komunikace každý rok, nastavený na 800 milionů. Takže o 200 milionů méně budeme opravovat silnice."

Interaktivní rozpočet poskytuje detailní informace o hospodaření Českého rozhlasu (ilustrační foto)

Naopak není třeba se obávat, že by kraj neměl dost peněz na sociální služby, říká náměstek hejtmana zodpovědný za oblast financí Rudolf Cogan ze Starostů a nezávislých.
„Naopak, to je položka, kterou jsme takříkajíc nejvíc nafoukli. Na sociální služby jsme přidali o 50 milionů více než v loňském roce. Je to možná dokonce jediná položka, kde se na provoz přidalo. Ani ve zdravotnictví se tolik nepřidává, protože to řeší naštěstí veřejné zdravotní pojištění."

Čtěte také

Rok 2021 by tedy podle předpokladů vedení Kraje nemusel být rokem kritickým, větší potíže pak očekává náměstek Rudolf Cogan v roce 2022.
„Stát nám bere na daních, ale na druhou stranu nedochází naplno k hospodářské krizi. Protože stát těmi svými finančními injekcemi zabraňuje restrukturalizaci hospodářství. Ovšem nakonec bude muset určitě dojít k nějakým změnám."

„Změny přijdou po krizi a ta podle mne nastane až v roce 2022. Bude po volbách a každá nová vláda začíná šetřit. Tedy já přemýšlím především o roce 2022, že ten by mohl být komplikovaný," doplňuje Rudolf Cogan.

Kraj také počítá s tím, že příjmy i výdaje se mohou podle vývoje ekonomiky v příštím roce měnit.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související