Zde může být vaše reklama.

Olomoucká zoo zítra otevírá, láká na mláďata surikat

Olomoucká zoo zítra otevírá, láká na mláďata surikat

foto: Lukáš Blokša

02. 12. 2020 - 09:10

Olomoucká zoologická zahrada ze svatého Kopečku už zítra, ve čtvrtek 3. prosince, otevře díky zmírnění vládním protikoronavirových opatření své brány návštěvníkům. A že ani v těchto zimních měsících není návštěva zahrady zbytečná, dokazují nově narozená mláďata. Ta poslední jsou od surikat.

Zoologická zahrada Olomouc se pro veřejnost otevře 3. prosince od 9:00 hodin.

"Předpokládáme, že kapacita mimosezónního období nemůže být téměř s jistotou překročena, i přesto je ale podle písemného usnesení vlády stanovena maximálním počtem osob, který se v daný okamžik smí setkat. V případě olomoucké zoo se jedná o 3 000 návštěvníků. Současně s ním bude potřeba respektovat počet návštěvníků v prostorách pokladen a v pavilonech. V důsledku jejich odlišné výměry je tento počet různý a bude vyznačen při vstupu do dané budovy. Pokladny do zoo budou otevřeny. Online mohou návštěvníci zakoupit dárkový poukaz - vstupenky s roční platností, či roční rodinné vstupenky na 10 jednotlivých vstupů. Z provozoven gastra se tradičně v zimním období otevře Restauraci Pod Věží, která se bude řídit pravidly nařízenými vládou. Žádná z plánovaných akcí v měsíci prosinci se prozatím realizovat nebude, kromě dárku v podobě dětského vstupného pro všechny návštěvníky na Štědrý den," prozradila mluvčí zoologické zahrady Iveta Gronská.

Důležité je podle Gronské sledovat web zahrady, a to kvůli jakýmkoliv změnám.

ZOO láká návštěvníky na nově narozená mláďata, ta nejmladší jsou u surikat

V době, kdy byla olomoucká zoo pro návštěvníky uzavřena, zvířata žila, jakoby nic. To, že se jim dařilo dobře, bylo patrné i ze skutečnosti, že na svět přiváděla mláďata. Skupina surikat se rozrostla dokonce hned o 3 mláďata.

"Pravdepodobně jde o dva samečky a jednu samičku," řekla zooložka Libuše Veselá.

Jak probíhá chov surikat v olomoucké zoo?

Olomoucká zoo chová surikaty od roku 70. let. Celkově úspěšně odchovala zhruba stovku mláďat. V roce 2018 se surikaty nestačily divit. Jejich bydlení nedoznalo změn, ale velkého stěhování. A to hned do vily v podobě nově vzniklého pavilonu Kalahari. Tam mají pro sebe jak venkovní výběh, tak vnitřní prostory plné všeho, co je těší, včetně pověstného baobabu. 

 

Další články