Německo zavádí uhlíkovou daň. Co to bude znamenat pro Česko?

Od příštího měsíce bude v Německu spotřeba fosilních paliv, včetně spotřeby v dopravě či vytápění rodinných domů, zatížena uhlíkovou daní. Za jednu tunu vyprodukovaného CO2 vybere stát v přepočtu 660 korun. Zavedení uhlíkové daně v nejsilnější evropské ekonomice může mít důsledky pro celou Evropu. Podle některých českých kritiků ale stejně k očekávanému snížení emisí skleníkových plynů nedojde.

V Německu začne od ledna od 1. ledna 2021 platit zákon, jehož cílem je postupné snižování emisí skleníkových plynů údajně až k vytvoření takzvané klimatické neutrality. K tomu by měl vedle současného, celoevropského systému emisních povolenek, zavedeného pro velké „uhelné“ znečišťovatele ovzduší, sloužit i systém uhlíkové daně, platný pouze pro Německo. S trochu nadsázky by se to celé dalo nazvat „národními emisními povolenkami“.

Od nového roku bude každá tuna CO2, vypuštěná v Německu do atmosféry prostřednictvím spalování benzinu, nafty, topného oleje a plynu, zatížena uhlíkovou daní ve výši 25 EUR (660 korun). Znamená to, že každý, kdo nabízí své zboží a služby a „vytváří“ přitom skleníkové plyny, musí počítat se zvýšenými náklady. Ty by měly postupně stoupat, přičemž za pět let by měla daň (poplatek) za jednu tunu vyprodukovaného CO2 vzrůst na 55 EUR, tedy více než dvojnásobek částky schválené pro příští rok.

Kdo to zaplatí? Záleží na tom, zda a v jaké míře přenesou firmy své zvýšené náklady na konečné zákazníky. V řadě případů už je však dnes podle ekonomů jisté, že dojde ke zdražení některého zboží i služeb. Například cena benzinu by při započtené uhlíkové dani měla v Německu příští rok stoupnout o 7,5 centu na litr, tedy zhruba o 1,98 koruny.

Podobně zdraží i topení. Například portál Effizienzhaus to předvedl na jednoduchém výpočtu. Pokud plynový ohřívač v rodinném domě emituje 247 gramů oxidu uhličitého za kilowatthodinu, pak za rok při celkové spotřebě kolem 20 000 kilowatthodin vytvoří celkem 4,94 tun emisí. To bude kvůli uhlíkové dani znamenat od ledna zvýšené náklady na plynové topení v rodinném domě o zhruba 120 EUR (3100 korun) za rok.

sinfin.digital