Začala rekonstrukce holešovického výstaviště. Dělníci opraví Průmyslový palác a Křižíkovy pavilony

2. prosinec 2020

Holešovické výstaviště chce v následujících letech obnovit všechny své zásadní výstavní prostory. Plánuje dostavět vyhořelé křídlo Průmyslového paláce a opravit Křižíkovy pavilony. Ty naposledy hostily výstavu kosmonautiky. V prvním ze čtyř pavilonů už pracují dělníci.

Čtyři Křižíkovy pavilony v holešovickém Výstavišti se v 90. letech stavěly jen jako dočasné stavby. Proto pak Praha také zvažovala, že je nechá zbourat. Jenže tím by o výstavní prostory přišla. Proto se rozhodla, že je zachová a opraví.

Jeden z menších pavilonů, pavilon D, je nyní obehnán vysokým plotem. Třicet let starý prostor teď dělníci předělávají na moderní multifunkční sál. „Tady už vidíte povrch, který zůstane. Bude to ten původní očištěný beton. Pavilon je celý vyčerněný. Úplně se mění vzduchotechnika a všechny věci kolem, protože to bylo nedostatečný pro provoz,“ říká šéf výstaviště Tomáš Hübl. „Když to dobře půjde, tak bychom rádi jednu nebo dvě budovy věnovali nějakým dlouhodobějším výstavám nebo instalacím.“

Kompletní rekonstrukce potrvá 25 měsíců

Pavilon D bude dokončený během února nebo března. V té samé době by se měli dělníci přesunout do dalších Křižíkových pavilonů. Firmu na opravu zbývajících tří prostor by měl magistrát znát během pár dnů, maximálně týdnů. „Stavební práce budou trvat zhruba 25 měsíců, takže asi v půlce roku 2022 předpokládáme, že budou pavilony kompletně zrekonstruované,“ říká náměstek primátora pro oblast financí Pavel Vyhnánek z uskupení Praha Sobě.

Křižíkovy pavilony mají zároveň sloužit pořadatelům akcí jako dočasná náhrada za prostory Průmyslového paláce. I ten by se měl příští rok zavřít. Protože se všechny čtyři pavilony nestihnout opravit včas, musí organizátoři počítat s omezením.

autoři: Kristýna Vašíčková , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka