Pátek 19. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

Držitelé krajských cen v oblasti kultury

19.04.2024 - Držitelé krajských cen v oblasti kultury - Opera,...

Počasí

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

20.04.2024 - Sobota

Teplota: 9 / 3 - Přeháňky-Déšť

Pevnost poznání otevře již tento pátek

02. prosince 2020 - 11:42

Zpět na seznam článků

Návštěvníci nahlédnou do nitra sopky

Pevnost poznání otevře již tento pátek

ilustrační snímek zdroj foto: archiv Pevnost poznání

Dobrá zpráva pro všechny, kteří touží po poznání a zábavě. Univerzitní popularizační centrum Pevnost poznání otevře díky uvolnění vládních opatření již tento pátek 4. prosince. Muzeum vědy Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci se tentokrát naladí na adventní atmosféru. Jeho tým chystá tvůrčí dílny i vánoční chemické pokusy.

Pevnost může mít otevřeno na pětadvacet procent své kapacity, což je 125 návštěvníků v jeden okamžik. Koordinátoři proto prosí učitele, kteří do centra plánují cestu se svými žáky, aby se dopředu nahlásili. To platí také pro větší skupiny z řad veřejnosti. Nezbytné bude také mít uvnitř muzea nasazenu roušku a použít dezinfekci u vstupu. „Každodenní provoz nám všem chybí, proto se celý tým těší na páteční otevření. Plně si uvědomujeme, že situace je nadále kritická. Apelujeme proto na potenciální návštěvníky, aby dodržovali příslušná opatření,“ řekl Matěj Dostálek, ředitel Pevnosti poznání.

Nově se návštěvníci mohou podívat na interaktivní model sopky, který vznikl v dílnách Pevnosti v době, kdy bylo zavřeno. „Na modelu si lidé zkusí pojmenovat jednotlivé části sopky. Po stisknutí ‚kouzelného tlačítka‘ se začnou dít věci! Na vlastní oči uvidí vroucí magma, které stoupá vzhůru k povrchu, kde se rozlije do lávových proudů. Těšit se mohou i na menší výbuch,“ popsala model jeho autorka Michaela Hašková.

Kromě opravy a tvorby exponátů se tým popularizačního centra věnoval natáčení instruktážních videí. Novinkou je také virtuální prohlídka, jejíž vznik finančně podpořil Olomoucký kraj. Nechybělo ani online vyučování matematiky a fyziky, které pokračuje v prosinci.

Muzeum vědy myslí také na ty, kteří chtějí své blízké obdarovat vlastnoručně vyrobenými dárky. V sobotu i neděli proto od 10 do 17 hodin otevře tvůrčí vědecké dílny. Zájemci tam objeví kouzlo jedné z prvních fotografických technik, tzv. kyanotypie. „Pomocí UV světla vytvoříme originální modrobílé otisky na plátno. Můžeme zobrazit například sušenou květinu, šišku, větvičku nebo obrázek,“ vysvětlila lektorka Sabina Krčmová.

Autor: red., G. Sýkorová Dvorníková, Martina Vysloužilová, zdroj foto: upol

Fotogalerie

ilustrační snímek                              zdroj foto: archiv Pevnost poznání

Další články z rubriky

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Český pianista Michal Mašek v Zábřehu

Pozvánka na koncert v kostele svaté Barbory

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Divadla zamíří na zábřežský hrad

Také s lákavým titulem - Úča musí pryč

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.