Skladníci, kurýři nebo prodavači. Pracovníci oborů zasažených koronakrizí mění své profese

2. prosinec 2020

Pandemie koronaviru jim vzala práci. Během chvíle se tak řada lidí musela naučit fungovat v jiném oboru, aby se uživila. Z muzikanta prodavač, z trenéra kurýr a z letušky zase řidička rozvážkové služby. I takové profesní změny lidé musejí v současnosti podstupovat. Někteří lidé se pak kvůli zajištění výdělku pouštějí i do rekvalifikačních kurzů.

Majitel pražské restaurace František Soukup během pandemie nepropouštěl. Naopak přijal další desítky lidí. Nakoupil auta a v podniku zavedl kromě výdejových okének i vlastní rozvážkovou službu. I on sám občas mění oblek za zástěru a vypomůže v kuchyni. „Paradoxně nám dnes rozváží jídlo učitel hudby a další lidi z branže, která byla tímhle zasažená a lidi, kteří přišli o práci. I já jsem tam taky zavařoval, musím se pochlubit."

Petr Dvořák pracuje v restauraci už od jarní vlny pandemie. Jako profesionální řidič zájezdového autobusu se kvůli vládním opatřením, která byznys zastavila, už neuživil a musel svoji původní profesi změnit. „Předtím jsem dělal s taťkou autobusovou dopravu. Měli jsme pět autobusů, všechno bylo v pohodě a bylo by i nadále. Jenže poslední jízdu jsme odjeli někdy do Itálie v únoru a tím to vlastně skončilo, protože jsme jezdili do ciziny. To všechno ze dne na den padlo.“ Namísto do autobusu proto teď Petr sedá na kolo a rozváží jídlo nebo funguje jako dispečer. Oproti předchozí práci mu ale měsíční výdělek výrazně klesl. „Tady ze začátku, než se to nějak postavilo, tak to bylo třeba o sto hodinách za nějakých 150 korun, takže ty příjmy mi klesly o dvě třetiny.“

Nejvíce trpí cestovní ruch

Petr Dvořák není sám, kdo dočasně opustil svoji práci. Jeho současnými kolegy jsou například řidiči, pilot dopravního letadla nebo taky letuška Veronika. Ta měsíčně odbaví maximálně dva lety, brigáda v restauraci je proto pro její domácí rozpočet důležitá. „Protože jsem už jednou zažila krach společnosti, tak jsem věděla, že asi bude lepší už v té první vlně se podívat po nějaké brigádě a nečekat, jestli budu propuštěna pro nadbytečnost nebo ne. Tady jsem za to teď strašně ráda.“

Podle pracovních agentur prochází trh práce největší změnou za posledních deset let. Kvůli dopadům pandemie koronaviru hrozí ztráta zaměstnání desítkám tisíc lidí. Jen třeba v cestovním ruchu, který patří k nejvíce zasaženým odvětvím, může podle odhadů státní agentury Czechtourism přijít o práci až 200 tisíc lidí.

autoři: Zuzana Švejdová , jp
Spustit audio