titulní strana > tisková zpráva
Novým členem uhelné komise je Petr Globočník, místopředseda Zelených
1. prosince 2020 17:00
ÚSTÍ NAD LABEM (Strana zelených) - Rada Ústeckého kraje zvolila své nové zástupce v uhelné komisi – Petra Globočníka, předsedu Strany zelených v Ústeckém kraji a litvínovského zastupitele, a hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO). Nahradí Pavla Farkače, asistenta ředitele těžební společnosti Sev.en Energy, a bývalého náměstka Martina Kliku, kteří reprezentovali pohled na těžbu a uhelný průmysl, který neodpovídá přístupu nové krajské koalice. Uhelná komise by jako poradní orgán vlády České republiky měla určit harmonogram a způsob odklonu od spalování hnědého uhlí.

Petr Globočník se v uhelné komisi bude soustředit především na vypořádání se se socioekonomickými dopady. “Konec doby uhelné znamená obrovskou příležitost pro celý Ústecký kraj. Čím dříve se na konec spalování uhlí připravíme, tím menší budou případné negativní socioekonomické dopady. Musíme se postarat o horníky a všechny lidi, jejichž práce souvisela s uhelným průmyslem,” říká Petr Globočník.

Právě regionům s velkou mírou těžkého průmyslu, jako je Ústecký kraj, má pomoci s přechodem na klimaticky neutrální ekonomiku evropský Fond pro spravedlivou transformaci. “Spravedlivá transformace regionu znamená přerozdělení finančních prostředků tak, aby se jich co nejvíce dostalo přímo k lidem prostřednictvím obcí a
energetických družstev. Zkrátka uděláme vše pro to, aby konec uhlí znamenal pozitivní změnu nejen pro Ústecký kraj a jeho obyvatele, ale pro celou republiku,” dodává Petr Globočník.

Strana zelených dlouhodobě zastává co nejrychlejší konec těžby a spalování uhlí, který je dle řady odborníků bezpečně možný od roku 2030. Aktuálně uhelná komise zvažuje tři různé scénáře odklonu od uhlí, které počítají s roky 2033, 2038, nebo 2043. Zelení z těchto termínů považují rok 2033 jako nejzazší možný.
Další tiskové zprávy:
23. dubna 2024 16:05
23. dubna 2024 08:00
23. dubna 2024
23. dubna 2024
23. dubna 2024

Online diskuse
Přehled dosavadních příspěvků
 DatumAutorNázev

< zpět na titulní stranu

Reklama