Nemocniční kaplani chodí ve speciálním obleku i za covid pozitivními pacienty

2. prosinec 2020 13:54

Služba nemocničních kaplanů je v této době pro pacienty nemocnic důležitější než kdy jindy. Českobudějovická nemocnice má takové nemocniční kaplany dva: Ondřeje Doskočila, který je římskokatolickým jáhnem, a Ludmilu Míchalovou Mikšíkovou - evangelickou farářku.

Hlavní náplní jejich služby je naslouchat pacientům a věnovat jim čas. Většinou si prý jen tak povídají. Nemocniční kaplani na požádání docházejí i za covid pozitivními pacienty. K těm se musejí oblékat stejně, jako zdravotníci:

„To znamená jednorázový plášť, čepec, návleky na body, dvoje rukavice, respirátor, brýle a štít,“ popisuje své vybavení Ondřej Doskočil. Od lékaře jej pacient vlastně rozezná jen podle jmenovky a kovového křížku na náprsní kapse.

„My jako nemocniční kaplani splýváme s prostředím tím, že jsme zaměstnanci nemocnice, takže běžně chodíme oblečeni v nemocničním oděvu," dodává Ondřej Doskočil. Hlavní náplní jeho služby je mluvit s pacienty a odpovídat na někdy i velmi přímé otázky, například jaké jsou poslední věci člověka?

Práci nemocničního kaplana oceňuje i primář infekčního oddělení Aleš Chrdla:

„Dost lidí se ochuzuje o služby nemocničního kaplana. Berou to tak, že pan kaplan je římský katolík, paní kaplanka je evangelická farářka, já to nemám v sobě ujasněné, tak si nemám z koho vybrat. Ale náboženská rovina je jen malá část té kaplanské služby,“ říká primář.

Už jen to, že člověk některé věci vysloví nahlas, může pomoci, myslí si kaplanka Ludmila Míchalová Mikšíková: „Když s pokorou přizná, co pokazil, tak má také šanci s tím něco dělat. Je těžké, když potkáte někoho, kdo žádnou změnu nechce a přitom vidíte, jak trpí. Je těžké smířit se se smrtí a vidět bezmoc rodiny.“ Hlavním cílem je věnovat pacientovi čas a mluvit s ním.

Celou reportáž Anny Vrhelové si poslechněte online, nebo ji stáhněte do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio