Hlavní obsah

Éra „jeden zaměstnanec – jeden stůl“ skončila, říká šéf Siemensu

Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens ČR, popsal, jak se po covidu změní firma.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

„Připravujeme se na koncept nového normálu. Pandemie nás naučila, že pracovat lze i jinak, než jsme byli dosud zvyklí,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens ČR, jednoho z největších zaměstnavatelů v zemi.

Článek

Společnost Siemens patří díky svým 13 tisícům zaměstnanců mezi největší zaměstnavatele v Česku. Teď se všichni chystají na to, co přijde po druhé koronavirové vlně.

„Připravujeme se na koncept nového normálu. Pandemie nás naučila, že pracovat lze i jinak, než jsme byli dosud zvyklí,“ říká Eduard Palíšek, generální ředitel Siemens ČR.

Místo kancelářských stolů coworkingové plochy

V praxi to znamená docela dost velkou proměnu, například ještě proti loňskému roku. „Zjistili jsme, že některé procesy nejsou nezbytné. Vlastně všechny činnosti, kde se ta osobní účast dá nahradit virtuální. To uspoří hodně času,“ dodává Palíšek s tím, že nový normál se bude týkat schůzek, ale i pracovního prostředí zaměstnanců. Éra jednoho pracovního stolu pro jednoho zaměstnance skončila.

„Všichni zaměstnanci se z home office do určité míry do firmy vrátí, ale změní se ten režim z toho bývalého, kdy měl každý své místo, odpracoval si to své a odešel. V novém režimu se budou lidé scházet na základě určitých témat. Budou se scházet proto, aby se domluvili, vymění si zkušenosti a pak už další část své práce mohou vykonávat ze svých domovů,“ říká Palíšek s tím, že jedním z efektů, které nový normál přinese, bude fakt, že nebude potřeba tolik kanceláří.

„Bude i jiná struktura kanceláří. Ta pracoviště budou sdílená a naopak bude potřeba více těch coworkingových ploch,“ dodává Palíšek. To, že by se firma v budoucnu svých budov zbavovala, ale vylučuje. Siemens totiž plánuje další růst, a místa tak budou využita novými zaměstnanci.

Palíšek také vyloučil propouštění nebo pokles mezd. „Může se jen měnit struktura zaměstnanců,“ dodává.

Siemens ČR

Česká divize německého technologického koncernu. Zaměstnává 13 tisíc zaměstnanců.

Hlavní výrobní závody se nacházejí v Brně (průmyslové turbíny), Trutnově (nízkonapěťová spínací technika), Mohelnici a Frenštátu pod Radhoštěm (výroba elektromotorů).

Kormě toho pracují tisíce zaměstnanců ve vývojových centrech.

Normy přísnější než PES

Firma si pro pandemii nastavila vlastní plány, ještě přísnější než ty, které platí pro Českou republiku. V tuto chvíli jsou tak o stupeň výš. „ Je tam celá řada opatření. Například to, že výtahy mohou používat jen dva lidé současně, tam, kde není možná práce z domova, tedy ve výrobě, rozdělujeme lidi do menších pracovních skupin. Pravidelně dezinfikujeme šatny a to, co jde, děláme ve virtuálním prostoru. V kancelářích pobývá maximálně deset procent zaměstnanců,“ vyjmenovává Palíšek s tím, že firma kvůli koronaviru pocítila i pokles v poptávce.

„Největší pokles v poptávce jsme zaznamenali v dodávkách do automobilového průmyslu. Na druhou stranu jsme viděli nárůst v oblasti zabezpečení budov. Celkem stabilní je oblast energetiky,“ říká Palíšek.

Tržby desítky miliard, zisk stovky milionů

Jak dopadly hospodářské výsledky za letošní rok (fiskální rok firmě končí v říjnu), ale sdělovat zatím nesmí. V tom předchozím měla firma v České republice tržby 27,3 miliardy korun a čistý zisk za finanční rok od října 2017 do září 2018 dosáhl 871 milionů korun.

Celkem ale německé průmyslové skupině Siemens klesl v druhém čtvrtletí vlivem pandemie čistý zisk o 64 procent na 652 milionů eur.

Reklama

Doporučované