Tip z iVysílání: Provázek uvádí hru o brněnské dirigentce a femme fatale

Záznam z iVysílání: Vitka (zdroj: ČT24)

Skladatelka a dirigentka Vítězslava Kaprálová žila pouhé čtvrtstoletí, ale její život, i vlivem doby, zasáhly mnohé osudové zvraty i setkání. Před dvěma lety se stala hrdinkou divadelní hry Vitka, kterou o ní napsala Kateřina Tučková. Záznam z brněnského divadla Husa na provázku uvedla minulý týden Česká televize, vracet se k němu lze i v iVysílání.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Osud brněnské skladatelky a dirigentky Vítězslavy Kaprálové byl naplněn výjimečným nadání a pílí, ale i svobodomyslností a náruživostí, kterými šokovala své okolí. Femme fatale komponisty Bohuslava Martinů i prozaika Jiřího Muchy zemřela v pouhých pětadvaceti letech – ve Francii, na útěku před postupující nacistickou armádou.

Spisovatelka Kateřina Tučková si příběh Vitky, jak ji blízcí oslovovali, vybrala za svůj dramatický debut. Nastudování v divadle Husa na provázku se ujala Anna Petrželková. Autory fascinoval příběh o závratném vzestupu mladé ženy, která se dokázala prosadit v oblasti, jež je dodnes vyhrazena především mužům. „Na jejím osudu lze prý ukázat řadu závažných problémů,“ domnívá se autorka hry. 

V Huse na provázku měla Vitka premiéru v únoru roku 2018. Vítězslavu Kaprálovou na jevišti i v televizním záznamu ztvárňuje Tereza Marečková. V dalších rolích se představuje Dušan Hřebíček (Bohuslav Martinů), Vladimír Hauser (Václav Kaprál), Ivana Hloužková (Charlotta Martinů) či Ondřej Kokorský (Jiří Mucha).