Hlavní obsah

Poslanci vzali městu šanci na 616 milionů ze sporu o skládku

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Skládka ve středočeské Čáslavi funguje od 90. let. Teprve v poslední dvou letech se ale kolem ní rozvinul spor o stamiliony.

Reklama

Město Čáslav se pře o stamiliony s firmou AVE, která provozuje zdejší skládku. Sněmovna spor uťala změnou zákona, která vyznívá ve prospěch odpadářské firmy.

Článek

Stačilo jedno hlasování poslanců a město Čáslav přišlo o šanci získat více než 600 milionů ve vleklém sporu o to, kolik peněz má dostávat ze zdejší skládky odpadů.

Středočeské město se už druhým rokem u soudu pře s odpadářskou firmou AVE o poplatky, které mu náleží za to, že má na svém území velkou skládku. Vedení města tvrdí, že AVE účelově vykazovalo množství a druh odpadů tak, aby nemuselo radnici odvádět povinné platby.

Škodu Čáslav spočítala na 616 milionů.

Jenže Sněmovna v úterý spor uťala. Schválila nový zákon o odpadech, do něhož poslanci Antonín Staněk (ČSSD), bývalý ministr kultury, a Jan Zahradník (ODS) prosadili změnu: a ta jinými slovy říká, že pokud při skládkování vznikly podobné nejasnosti jako v Čáslavi, není možné poplatky zpětně vymáhat.

Zákon už v téhle podobě Sněmovna v září odhlasovala, senátoři ho ale poslancům vrátili – mimo jiné právě kvůli případu Čáslavi. Ovšem poslanci v úterý znovu zákon odhlasovali ve stejném znění. To doporučil poslancům ke schválení i ministr životního prostřední Richard Brabec (ANO). Zákon tak začne být účinný od ledna.

„Prohlasovali to na sílu, teď už zbývá jen Ústavní soud,“ reagoval starosta Vlastislav Málek, jinak také právník a advokát. Část senátorů je totiž rozhodnuta podat Ústavnímu soudu návrh na zrušení části zákona, která zasahuje do možnosti vymáhat zpětně poplatky.

Poslanec ČSSD Staněk v září ve Sněmovně řekl, že jeho návrh směřuje právě k urovnání případných sporů mezi městy a odpadářskými firmami. Nezmínil ale, že jednoznačně pomůže společnosti AVE k tlusté čáře za tímhle nepříjemným problémem.

„Věc je taková, že nyní třeba město Čáslav chce vymoci zpětně vyplacení těchto jaksi domnělých poplatků zpátky,“ vysvětlil svůj pozměňovací návrh v úterý před hlasováním i poslanec Zahradník z ODS.

Čáslavský starosta Málek si myslí, že pozměňovací návrh byl ušitý na zakázku pro AVE.

Odpad s cenou stamilionů

Složitý spor o výklad odpadářských předpisů se dá zjednodušeně převyprávět takto: provozovatel skládky musí městu odvádět poplatky za to, že radnice strpí na svém území skládku – jde o jakési odškodnění za to, že má na svém území horu odpadků, na nichž firma vydělává.

Čáslav takhle roky dostávala miliony, ale před dvěma lety začalo být novému vedení radnice divné, že poplatky stále klesají. Zhruba z 20 milionů se snížily až na nějakých 14 milionů – a přitom odpadu přibývalo.

Starosta Vlastislav Málek a jeho lidé se pak ponořili do tisíců stran dokumentů o evidencích odpadů. A propočty ukázaly, že provozovatel skládky, společnost AVE, dluží městu za poslední roky 616 milionů – pro město velikosti Čáslavi neskutečné peníze.

Firma AVE totiž vykazovala část odpadů přijatých na skládku jako takzvané konstrukční prvky. To jsou podle zákona odpady osvobozené od poplatků, ovšem pod podmínkou, že z tohoto materiálu (například odpadu ze stavebních bouraček) vzniknou na skládce nové cesty, zpevňovací zdi a další konstrukční zařízení.

Nejvyšší správní soud, ministerstvo životního prostředí i krajští úředníci, kteří na skládku dohlížejí, už také v tomto sporu rozhodli, že si AVE snižovalo poplatky v rozporu se zákonem. Protože konstrukční prvky je možné na skládce budovat, až když se naplní a uzavírá. Ne za jejího „aktivního“ života.

Čáslav si dokonce nedávno vypočítala, že v roce 2019 vykázalo AVE dokonce 91 procent veškerého navezeného odpadu v kategorii bezpoplatkových konstrukčních prvků. Peníze tak městu jdou jen z osmi procent odpadu.

„Přišli jsme na to, že se snažili co nejvíc odpadu nacpat do kategorie konstrukčních prvků. Aby nám nemuseli platit. Takhle ten systém začali zneužívat,“ tvrdí starosta Málek.

AVE: Jen starostovo PR

Společnost AVE od začátku namítá, že její podnikání v Čáslavi v minulosti vždy kontroloval krajský úřad, který na provozy skládek dohlíží. „Opakovaně zjistili, že vše, co na skládce děláme, je v souladu s provozním řádem,“ upozornil Roman Mužík, jednatel firmy AVE.

Firma už kvůli klíčovém rozsudku, který dal za pravdu Čáslavi, podala stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten zatím nerozhodl.

A také se obrátila na Soudní dvůr Evropské unie, aby řekl, jestli se AVE v Čáslavi chová podle platných evropských směrnic.

Jednatel AVE Mužík tvrdí, že čáslavský starosta si na tomhle podle něj od základů vymyšleném problému jen buduje politickou kariéru. A už dříve město varoval, že firmě, jejíž tržby šplhají ke čtyřem miliardám ročně, dnes sporem vznikají obrovské škody. Například že navenek neprávem vypadá jako neseriózní společnost a zákazníci se mohou raději obracet na konkurenci.

Vedení AVE nepochybuje, že spor nakonec vyhraje. Škody pak prý bude vymáhat po městu. Jednatel AVE Roman Mužík letos na jaře na přímou otázku Seznam Zpráv, jestli firma lobbovala za změnu zákona u politiků, pouze prohlásil, že společnost „komunikovala s poslanci i s ministerstvem životního prostředí“.

Reklama

Související témata:

Doporučované