Dnes Pátek - zatazeno 8°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Praha 8 chce změnit územní plán kvůli zahloubení ulice V Holešovičkách
Ulice V Holešovičkách. Foto: Jan Polák / Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0

Praha 8 chce změnit územní plán kvůli zahloubení ulice V Holešovičkách

Rada městské části Praha 8 dnes schválila návrh na změnu územního plánu, která umožní zahloubení ulice V Holešovičkách do tunelu. Návrh vzešel z vlastní iniciativy. Návrh změny územního plánu bude ještě projednávat zastupitelstvo městské části, v případě schválení bude odeslán k zapracování hlavnímu městu.

Vedení Prahy 8 má zahloubení ulice V Holešovičkách v programovém prohlášení, stejně jako vedení metropole. „Zahloubení této ulice si přeje městská část i vedení Prahy, ale takto velký projekt je v kompetenci hlavního města,“ uvedl radní Prahy 8 pro dopravu Tomáš Slabihoudek.

Ulice V Holešovičkách v současnosti plní úlohu radiály spojující dálnici D8 s Městským okruhem (tunelový komplex Blanka). Zahloubení ulice V Holešovičkách do tunelu by výrazně zlepšilo životní podmínky obyvatel v této části Libně, kde převládá obytná zástavba. Cílem je výstavba kapacitní radiály pod zemí a návrat obslužné komunikace městského charakteru na povrchu, s výhledem návratu tramvají do historické trasy v této ulici.

„Jsme již v polovině volebního období a zatím se nic v této věci nestalo. Náměstek primátora pro dopravu Scheinherr pouze v rozsáhlé studii prokázal, že stavbu tunelu není možné nahradit Libeňskou spojkou nebo částí Městského okruhu. Ale tunel ve stopě V Holešovičkách možný je, to bylo prověřeno už v minulosti. Proto na něm musí Praha začít okamžitě pracovat,“ říká Martin Jedlička, předseda komise pro dopravu Rady městské části Praha 8.

Součástí podnětu je i změna územního plánu na stavbu takzvané Čimické radiály. U této stavby se předpokládá, že v tunelové variantě v celé délce by dále odlehčila ulici V Holešovičkách, Zenklova a dalších návazných komunikací.

„Naším hlavním cílem je, aby město zaneslo do svých strategických dokumentů zahloubení ulice V Holešovičkách. Také chceme, aby město prověřilo možnost stavby nové radiály, která by propojila Městský okruh s Pražským okruhem. Dosud se touto trasou nikdo seriózně nezabýval, proto chceme prověřit reálnost její stavby a také její finanční náročnost,“ uvedl radní pro strategický rozvoj Tomáš Hřebík.

O potřebě zahloubení ulice v Holešovičkách, kterou po zprovoznění tunelového komplexu Blanka jezdí až 100 000 aut denně, hovoří už několik generací politiků. Například v roce 2012 vedení Prahy plánovalo, že tunel by mohl vzniknout do pěti let a stát 3,5 miliardy.

Dodnes se ani nerozhodlo o přesné podobě tunelu, byť současná koalice také deklarovala zájem o tunel. „Zahloubení ulice V Holešovičkách je nutnost nejen vzhledem k neúnosné situaci zdejšího životního prostředí, kdy jsou překračovány limity hluku i znečištění ovzduší v těsné blízkosti rodinných domů i Nemocnice Na Bulovce, například i plicního pavilonu. Dále se uvolní situace okolo řeky na Povltavské a z Argentinské by měla být obnovena tramvajová trať právě k Nemocnici na Bulovce, kterou si pamatujeme z atentátu na Heydricha,“ napsal již dříve náměstek primátora Adam Scheinherr na Facebook.

Loni v květnu vedení Prahy rozhodlo, že bude vypracován dokument posuzující varianty a možnosti případného zahloubení ulice V Holešovičkách a dalších navazujících silnic. Vedení města by se pak rozhodlo pro danou variantu. K rozhodnutí a posunu v projektu prozatím nedošlo.


Autor: red

V úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí nahradí tramvaje autobusy

15. dubna 2024 v 10:22

Od středy 17. dubna do neděle 28. dubna bude z důvodu oprav přerušen tramvajový provoz v úseku Hradčanská – Strossmayerovo náměstí.

Praha 6: Přestupky nově vyřešíte v Poliklinice Pod Marjánkou

8. dubna 2024 v 07:17

Ve dnech 18. a 19. dubna bude pro veřejnost uzavřený odbor přestupkového řízení, protože se bude stěhovat z adresy Dr. Zikmunda Wintra 768/20 do Polikliniky Pod Marjánkou.

Další články
Nahoru