Miroslav Paleček – Písně domova, zhudebněné básně Jaroslava Seiferta

2. prosinec 2020

Písničkář Miroslav Paleček oslavil v polovině listopadu pětasedmdesáté narozeniny. K tomuto půlkulatému jubileu přichystal sobě i svým fanouškům dárek. 

Najdeme je na desce Písně domova, citlivě podané kolekci veršů, zhudebněných básní Jaroslava Seiferta, k jejímuž zpívanému podání si (obvykle jen s akustickou kytarou vystupující protagonista) pozval i spoluhráče na klávesy, harmoniku, housle, trubku, flétnu, ba i smyčcové kvarteto.  

K tomu, jak se myšlenka monotématického alba narodila, písničkář říká:

„Po vydání alba Ježkárny jsem nevěděl, co dál, až jsem při surfování na internetu narazil na báseň Hora Říp. Mě nikdy básničky moc nebraly, navíc když šlo o volný rým, ztrácel jsem se. Ale když jsem přečetl tuhle, okamžitě jsem si začal zpívat melodii a motiv si poznamenal. Zkoušel jsem ho nějak rozpracovat, ale k ničemu to nebylo. Tak jsem si na webu zadal ´Jaroslav Seifert, báseň´a vypadla na mě Píseň o lásce. Hned mi to sepnulo a slyšel jsem další melodii. Šel jsem do antikvariátu, koupil jsem si několik Seifertových sbírek, pročítal je a pomalu ve mně zrálo rozhodnutí udělat celou desku Seifertových básní.“

Kulatou muziku o Palečkově albu Písně domova s Martinem Schusterem si můžete poslechnout online.

Spustit audio