Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
55. ročník AFO již klepe na dveře

55. ročník AFO již klepe na dveře

14.09.2020

Populárně-vědecký filmový festival Academia Film Olomouc v říjnu vrací úder a nabídne divákům k prasknutí nacpaný soutěžní program v online podobě. Od 1. do 15. října se na stránkách VOD platformy www.watchandknow.cz mohou diváci těšit na desítky mezinárodních i domácích dokumentů zdarma. Pro milovníky kino sálů a fyzických projekcí je připravena série AFOKINO. Ta přinese výběr ze soutěže do sálů po celé ČR, začne v říjnu v Olomouci a Praze. Tématem 55. ročníku AFO je Adaptace. Jak je patrné z výše nastíněné formy letošního festivalu, adaptovat se na specifickou situaci, která svět v roce 2020 postihla, je pro filmový festival nezbytné. Online platforma umožní dostat k divákům celý soutěžní program, který díky dnešním streamovacím možnostem nebude ochuzen ani o debaty s hosty či přednášky. Navíc se diváci budou moci po přihlášení dívat na filmy v libovolný čas. Platforma bude fungovat i po skončení festivalu a za malý poplatek bude přinášet dokumentární novinky a hity, které se do české distribuce běžně nedostanou.

Putovní formát AFOKINO dostane výběr ze soutěže do kin po celé republice. Začne se v domovské Olomouci v Kině Metropol, které bude v režii AFO od 1. do 4. října. Na meníčku bude například jedinečná středometrážní esej Téměř člověk od norského režiséra Jeppe Røndeho. Doprovází ji nezaměnitelný hlas komika Stephena Frye a za využití svižné střihové skladby představuje divákům celé spektrum otázek a problémů, kterým lidské pokolení v současnosti čelí. Česká soutěž bude mít na plátně kina zastoupení skrze Apolenu Rychlíkovou a její originální kritický komentář ke klimatické změně a způsobu, jakým k ní přistupují Češi z pohledu mimozemského – Češi jsou výborní houbaři. Na velkém plátně pak jistě vynikne jedinečný projekt Petera Galisona a jeho týmu Horizont poznání, který vizuálně podmanivým způsobem konceptualizuje a sumíruje naše vědění o černých dírách.

Praha na Olomouc naváže a poprvé uvítá AFOKINO od 5. do 8. října ve dvojici svých nových butikových kin Edison a Přítomnost. Diváky čeká pestrý výběr z nejrlznějších oborů. Na co se třeba těšit? V Edisonu si návštěvníci budou moci vychutnat snímek Bias, ve kterém režisérka a zároveň i protagonistka Robin Hauser Reynolds zkoumá skrytou předpojatost nesenou každým z nás. Přítomnost promítne mimo jiné film 2040, ve kterém Damon Gameau, znepokojený stavem naší planety, píše dopis do budoucnosti. Své dceři. Pestrou formou kombinující hrané pasáže i animace se zamýšlí nad tím, že pokud chceme zachránit svou budoucnost, musíme jednat nyní. 

Další informace najdete na oficiálních stránkách festivalu.

Reklama

Související novinky

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

Finále Plzeň je! Od 25. do 30. září

15.09.2020

Ačkoli je podzim, Finále Plzeň je! I přes složité jarní období se organizátoři rozhodli největší plzeňský filmový festival nezrušit, ale pouze přesunout. Během šesti dnů včetně prodlouženého víkendu… (více)

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

Festival Jeden svět 2020 je zpět!

03.09.2020

Festival Jeden svět se na podzim vrátí na filmová plátna v náhradním termínu. Diváci a divačky tak nebudou ochuzeni o silné a inspirativní dokumentární filmy, na které už nemohli přijít do kin kvůli… (více)

Je tu pátý ročník My Street Films

Je tu pátý ročník My Street Films

13.04.2018

Již popáté vyzývá projekt My Street Films všechny aspirující filmaře, aby do 22. dubna odevzdali svůj námět na krátký dokument. Autoři osmi nejlepších námětů získají možnost zúčastnit se zdarma… (více)

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

Český lev u vás doma! Nominované filmy online

26.02.2018

Křižáček, Bába z ledu, Po strništi bos, Špína, Svět podle Daliborka, Červená a další… Na Českého lva je letos v nejrůznějších kategoriích nominováno 15 filmů a většinu z nich můžete vidět online od… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

Věčná Ji.hlava objevuje norskou krajinu i Sýrii

17.10.2015

19. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů do Jihlavy přivede bývalou členku Pussy Riot, legendu arménské kinematografie Artavazda Pelešjana, Tarrova kameramana Freda Kelemena i ruského… (více)

A profesorem Moriartym se stává...

A profesorem Moriartym se stává...

30.09.2010

Když se mluvilo o obsazení hlavního padoucha v Sherlocku Holmesovi 2, padala zvučná jména: od Brada Pitta přes Hugha Laurieho až po Daniela Day-Lewise. Roli nakonec získal Jared Harris. Kdo, k čertu,… (více)

Zůstanu u fašistů

Zůstanu u fašistů

19.06.2007

...sténá blonďatá Holanďanka Carice van Houten, jíž dobová vizáž ve Verhoevenově Černé knize sedla tak výrazně, že se vrátí do časů 2. světové války i ve svém hollywoodském debutu. Ale kdo by si… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama