Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

PSG loupilo na Old Trafford a postup má ve vlastních rukou, Giroud čtyřikrát skóroval v Seville

V loňském ročníku Ligy mistrů hráli finále, v letošním si zadělali na problém už ve skupině. To už ale neplatí. Fotbalisté Paris Saint-Germain vyhráli v 5. kole v Manchesteru 3:1, bodově dorovnali United i Lipsko a v posledním kole je čeká Basaksehir. Hlavní hvězdou středečního programu byl ovšem útočník Chelsea Olivier Giroud, v Seville totiž rozvlnil čtyřikrát síť a stanovil výsledek 4:0. Postupové razítko si zajistil Dortmund po remíze 1:1 s Laziem.

Neymar (vpravo) z PSG se raduje z gólu na Old Trafford
zdroj: PA autor: Martin Rickett

Pařížané na Old Trafford odstartovali lépe a už v 6. minutě otevřel skóre Neymar. Domácí vyrovnali hru a ve 32. minutě i stav. Tečovanou ranou odpověděl Marcus Rashford. Manchesterský tým mohl dát i další góly, ale bývalý hráč PSG Edinson Cavani trefil tyč a dvě velké šance zahodil Anthony Martial, což nakonec United mrzelo.

Marquinhos sice nejprve hlavičkoval do břevna, ale v 69. minutě už se prosadil, a vzápětí domácí oslabil záložník Fred, který byl vyloučen po druhé žluté kartě. Pojistku hostů i proto přidal v nastaveném čase znovu Neymar. PSG oplatilo anglickému soupeři říjnovou domácí porážku 1:2 a nakročilo k postupu do osmifinále.

Lipsko začalo aktivněji a v 26. minutě se šťastně dostalo do vedení. Střelu kapitána Marcela Sabitzera tečovali domácí Martin Škrtel i hostující Yussuf Poulsen, kterému byl nakonec gól připsán. Ve 43. minutě navíc přidal druhou branku "Roten Bullen" Nordi Mukiele, ale těsně před pauzou snížil Irfan Can Kahveci.

Přetahovaná poté pokračovala i po změně stran. V 66. minutě skóroval hostující Dani Olomo, ale Kahveci druhou trefou znovu vrátil Basaksehir do zápasu a v 85. minutě nádhernou střelou z přímého kopu vyrovnal.

Poslední slovo však mělo Lipsko, ve druhé minutě nastavení stanovil konečný výsledek střídající Alexander Sörloth. Istanbulský tým je po čtvrté porážce ve skupině vyřazen.

Barcelona a Juventus nadělovaly 

Už jistý účastník play-off Barcelona zdolal v Budapešti Ferencváros 3:0 a vyhrál i popáté ve skupině G. Katalánci si poradili bez odpočívajícího kapitána Lionela Messiho a už v prvním poločase vstřelili tři góly trefili se Antoine Griezmann, Martin Braithwaite a Ousmane Dembélé z penalty.

Juventus, který se rovněž kvalifikoval už minulý týden, doma porazil Dynamo Kyjev také 3:0 a na vedoucí Barcelonu ztrácí tři body. Branky italského favorita dali Federico Chiesa, Cristiano Ronaldo a Álvaro Morata. Zápas v Turíně odřídila Francouzka Stéphanie Frappartová a stala se první ženskou hlavní rozhodčí v Lize mistrů.

Giroudova střelecká exploze, Vaclík se zranil při rozcvičce

Chelsea, která si stejně jako Sevilla zajistila postup ve skupině E už před týdnem, ve Španělsku výborně začala. Už v 8. minutě překonal debutanta Alfonsa Pastora, který na poslední chvíli zaskočil za zraněného Tomáše Vaclíka, Giroud.

Čtyřiatřicetiletý francouzský útočník zvýšil krátce po změně stran a v 74. minutě zkompletoval hattrick jako nejstarší hráč v Lize mistrů. Povedený večer navíc ještě korunoval proměněnou penaltou.

Zápasu v Seville poprvé v soutěži asistoval videorozhodčí na dálku ze sídla UEFA v Nyonu. Až dosud byl sudí u videa vždy přítomen v dějišti utkání.

Dortmund bez zraněného kanonýra Erlinga Haalanda poslal do vedení v závěru prvního poločasu Raphaël Guerreiro, ale v 67. minutě srovnal Ciro Immobile z penalty. Bruggy ve druhém utkání skupiny F doma zdolaly Petrohrad 3:0 a udržely naději na play-off. Český útočník Michael Krmenčík zůstal jen mezi náhradníky belgického mužstva.

V Krasnodaru se trefil jen Berg

Krasnodar doma zdolal Rennes 1:0 a zajistil si účast v jarní fázi Evropské ligy. Souboj mužstev, která ve skupině E už minulý týden ztratila šanci na postup, rozhodl v 71. minutě Marcus Berg.

5. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů:

Skupina E:
FK Krasnodar - Rennes 1:0 (0:0)
Branka: 71. Berg. Rozhodčí: Collum - Connor, McGeachie (všichni Skot.) - Tierney (video, Angl.).
FC Sevilla - Chelsea 0:4 (0:1) 
Branky: 8., 54., 74. a 83. z pen. Giroud. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares - Martins (video, všichni Portug.).

Skupina F:
FC Bruggy - Zenit Petrohrad 3:0 (1:0)
Branky: 33. De Ketelaere, 58. Vanaken z pen., 73. Lang. Rozhodčí: Gözübüyük - Van Zuilen, Balder - Higler (video, všichni Niz.).
Dortmund - Lazio Řím 1:1 (1:0) 
Branky: 44. Guerreiro - 67. Immobile z pen. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.).

Skupina G:
Juventus - Dynamo Kyjev 3:0 (1:0) Branky: 21. Chiesa, 57. Ronaldo, 66. Morata. Rozhodčí: Frappartová - Zakrani, Rahmouni - Millot (video, všichni Fr.).
Ferencváros Budapešť - FC Barcelona 0:3 (0:3) 
Branky: 14. Griezmann, 20. Braithwaite, 28. Dembélé z pen. Rozhodčí: Kulbakov - Žuk, Masljanko (všichni Běl.) - Meškov (video, Rus.).

Skupina H:
Basaksehir Istanbul - Lipsko 3:4 (1:2)
Branky: 45.+3, 72. a 85. Kahveci - 26. Poulsen, 43. Mukiele, 66. Olmo, 90.+2 Sörloth. Rozhodčí: Del Cerro Grande - Yuste, Alonso Fernandez - Martínez Munuera (video, všichni Šp.).
Manchester United - Paris St. Germain 1:3 (1:1)
Branky: 32. Rashford - 6. a 90.+1 Neymar, 69. Marquinhos. Rozhodčí: Orsato - Giallatini, Preti - Guida (video, všichni It.). ČK: 70. Fred (United).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články