Nelži. Chudáčku. Nacher a Čižinský v sobě. A ve Sněmovně bitva o rozpočet

02.12.2020 22:48

Poslanecká Sněmovna dnes odpoledne projednávala návrh státního rozpočtu se schodkem 320 miliard korun na příští rok. Ve druhém čtení poslanci vznášeli své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Někteří se však dostali během bouřlivé debaty na půdě dolní komory Parlamentu do střetu kvůli zcela jiným záležitostem. Například poslance Patrika Nachera (ANO) a Jana Čižinského (KDU-ČSL) proti sobě poslal spamový útok v jejich e-mailových schránkách.

Nelži. Chudáčku. Nacher a Čižinský v sobě. A ve Sněmovně bitva o rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Pracovní e-maily poslanců zaplnila zpráva o „probíhajícím spamovém útoku“. Právě to, jak se k ní postavil poslanec Nacher, jeho kolegu Čižinského doslova zvedlo ze židle. Za spam totiž označil i názor občanů, kteří se jej snaží kontaktovat.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

„Kolegové, trochu rozumu do hrsti, mám pocit, že se tu hraje nějaké divadlo,“ reaguje Nacher ve své e-mailové odpovědi na upozornění před spamovým útokem.

Následně vysvětluje, že spamy nejsou jen roboticky zasílané e-maily, ale také třeba výzva k hromadnému zasílání e-mailů, které sice posílají skuteční odesílatelé, ale jde o tentýž či velmi podobný obsah. „Výsledkem pak jsou e-maily, které jsou jako přes kopírák, a zahlcené e-mailové schránky, kde v tom velkém množství může zapadnout e-mail se zprávou, která se týká něčeho jiného,“ píše svým kolegům.

„Mně osobně to nevadí, dělám si archiv z došlé pošty občanů rozdělených podle témat, takže v této chvíli jsme z hlediska počtu zatím na polovině e-mailů, které jsme obdrželi od lidí za zrušení klecového chovu slepic, nicméně také zároveň rozumím postoji úřadu PSP a manažera kybernetické bezpečnosti,“ uzavřel Nacher.

E-mailovou komunikaci se Čižinský rozhodl sdílet s veřejností na svém Twitteru s připojeným komentářem: „K zastáncům těch, kdo považují názor občanů za spam, se připojil pan poslanec Patrik Nacher. Poslal to všem poslancům. Jeho definice spamu je velmi originální. Odpověděl jsem mu, že kdo není ochoten se svým asistentem vyřídit řádově 200 e-mailů občanů, ten nemá být poslancem.“

 

K zastáncům těch, kdo považují názor občanů za spam, se připojil pan poslanec Patrik Nacher. Poslal to všem poslancům. Jeho definice spamu je velmi originální. Odpověděl jsem mu, že kdo není ochoten se svým asistentem vyřídit řádově 200 emailů občanů, ten nemá být poslancem. pic.twitter.com/OoaDzRogCj

— Jan Čižinský (@jancizinsky) December 2, 2020

 

Anketa

Důvěřujete Pavlu Rychetskému?

11%
89%
hlasovalo: 16233 lidí
Pod jeho příspěvek Nacher na svou obranu napsal, že mu zveřejnění e-mailové korespondence nevadí, Čižinského ale označil za „neskutečného demagoga“, který nahání lajky. „Postavit politický marketing na zveřejnění e-mailové korespondence mezi poslanci, a ještě ve svém TW statusu vytrhnout moje slova z kontextu, to chce kachní žaludek. Tak sbírej lajky, chudáčku,“ nebral si servítky.

„Důležité je, jak kdo bude v pátek hlasovat. A považovat za spam e-maily, které lidi sami formulují, protože jim na tématu záleží, je podle mne neobhajitelné,“ zněla Čižinského odpověď.

„Nelži,“ osočil jej následně Nacher.

Čižinský zveřejnil i svou odpověď, kterou Nacherovi skrze e-mail adresoval. „Každý občan, kterému to přijde důležité, má možnost obrátit se na svého poslace. A to je nutné dodržet,“ upozorňuje.

„Kolik přišlo e-mailů? Dvě stě? Ten, kdo není ochoten se svým asistentem vyřídit takové množství, nemá být poslancem,“ konstatoval Čižinský s tím, že je důležité, jak o příslušném zákonu, který je bezpečnostním, ekonomickým i ekologickým rizikem, budou hlasovat.

V Poslanecké sněmovně se přitom vedla vyhrocená diskuzse k návrhu státního rozpočtu, který u opozice narazil. „Je neopravitelný, stát má šetřit sám u sebe,“ ze strany opozice zaznívala během bouřlivé diskuse velká kritika.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí

Poslanec ODS Jan Skopeček vystoupil s návrhem strany na úspory v rozpočtu ve výši 81 miliard korun. „Z námi nalezených úspor ve výši 80,8 miliardy korun stojí za zmínku především úspora téměř 22,5 miliardy korun za neinvestiční nákupy státu. Každoročním evergreenem jsou pak neinvestiční dotace, které většinově shrábnou velké firmy a koncerny, nikoliv malí a střední podnikatelé, v této kapitole se dá uspořit téměř jedenáct miliard, stejně tak chceme ubrat pět miliard na dotacích pro solární elektrárny,“ popsal ekonomický expert ODS některé návrhy strany, jak ušetřit.

Uvedl, že ušetřit by se dalo i na platech státních úředníků, a sice 17 miliard korun. Netýká se to učitelů. Za současné vlády bylo podle něj přijato 16 tisíc nových úředníků. Celkem ODS předložila 23 pozměňovacích návrhů k rozpočtu.

Do schodku 320 miliard korun není zahrnuta zásadní změna daní, kterou bude teprve příští týden schvalovat Senát. Dopady daňového balíčku odhadla ministryně financí Alena Schillerová na 130 miliard korun.

Z toho důvodu je podle pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka rozpočet neopravitelný. „Z našeho pohledu je ten rozpočet prakticky neopravitelný ve chvíli, kdy paralelně s ním běží daňový balíček, který může udělat sekeru do státních financí až 100 miliard korun, tak skutečně má omezený smysl se tady bavit o stamilionech nebo jednotkách miliard,“ prohlásil jménem strany.

Piráti předložili úsporný balíček zhruba v rozsahu osmi miliard korun. Podle Ferjenčíka je namístě, aby rozpočet na obranu rostl o něco pomaleji. „Ty zdroje jsou ať už z racionalizace systému slev na jízdném, nějaké provozní úspory na Ministerstvu financí, Ministerstvu vnitra, ve finanční správě. Myslíme si, že je namístě, aby rozpočet na obranu rostl o něco pomaleji, byť nesouhlasíme s tím snížením o deset miliard, ale myslíme si, že dvě miliardy pomalejšího nárůstu by ten rozpočet unesl. A je tam ještě několik dalších kapitol, kde se dá šetřit. Toto je tedy jeden velký pozměňovací návrh, který ušetří zhruba osm miliard korun,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…