Obrovský skandál a zatýkání na Slovensku týkající se PENTY. U jejich firmy se fotil i Kalousek

03.12.2020 4:40

Slovenská Národní kriminální agentura, obdoba bývalé české ÚOOZ, v úterý odpoledne zadržela čelného představitele a spolumajitele finanční skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Zároveň jde o jednoho z nejbohatších Slováků. Má být obviněn z nelegálního obchodování s nahrávkami z kauzy Gorila. Policie udělala razii taky v honosném a historkami opředeném sídle Penty v bratislavské Petržalce. ParlamentníListy.cz se kromě toho zaměřily na českou stopu.

Obrovský skandál a zatýkání na Slovensku týkající se PENTY. U jejich firmy se fotil i Kalousek
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Mrňavý a neskutečně arogantní, tak hodnotí podnikatele Haščáka i bratislavští taxikáři

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí
„Policejní zásah v prostorách naší firmy, jakož i vznesení obvinění vůči spolumajiteli Penty Haščákovi považujeme za neopodstatněné a nepřiměřené. Jaroslav Haščák se dnes (v úterý) zúčastnil plánovaného výslechu, který se měl týkat vyšetřování přibližně pět let starého podezření z trestné činnosti z údajného nelegálního obchodování s nahrávkami z kauzy Gorila. Po skončení tohoto výslechu bylo vzneseno obvinění,“ řekl pro Pravdu mluvčí firmy Penta Martin Danko. Zajímavé je, že o radikálním řezu, který bude mít podle několika svědectví dalekosáhlé následky zejména pro investiční Pentu, se její oficiální web vůbec nezmiňuje.

Zato zde můžeme najít aktivity, jimiž se za účelem zisku zabývá.

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Sama Penta své služby dělí do šesti kategorií: jde o zdravotnictví, retail, real estate (nemovitosti), finanční služby, média a výrobu. Z realit jmenujme například projekty Waltrovka v pražských Jinonicích nebo Maison Ořechovka. O tom se ve výroční zprávě firmy z roku 2019 hovoří jako o luxusním developerském záměru. V rámci zdravotnictví jsou zmiňovány slovenské projekty Svet zdravia nebo pojišťovna DÔVERA. Z médií je důležité upozornit na noviny Vltava Labe Media, před jejichž sídlem se pyšně fotil Bohuslav Sobotka nebo Miroslav Kalousek. Na Slovensku pak firma zmiňuje SME.sk, jehož je od roku 2016 čtyřicetiprocentním spoluvlastníkem.

Vedení Penty (zdroj: pentainvestments.com)

Podle našeho vysoce informovaného slovenského zdroje jsou však klíčové docela jiné faktory. „PENTA je hodně financována z bank, takže ve chvíli, kdy dojde k takto razantnímu zásahu státní správy, je jasné, že mohou být ohroženy veškeré plánované operace, jelikož zahraniční banky mají nepředstavitelně přísná pravidla. Takže když v souvislosti s panem Haščákem, symbolem všeho, čím jsme na Slovensku od vzniku prošli, zmiňují korupci a praní špinavých peněz, je to katastrofický scénář. Je proto pochopitelné, že se takto rychle Haščák vzdal všech výkonných funkcí v Pentě,“ uvedl.

Doplňme, že na webových stránkách firmy nadále zůstává. Stránky za poslední hodiny neprošly jedinou změnou.

Je tu ještě další faktor. Historie. Haščák totiž opakovaně figuroval v takzvané kauze Gorila, která jen za poslední týdny rozpohybovala tamní aparát jako máloco v minulosti.

Zásadní posun ve vyšetřování zhruba osm let starého případu nastal až po zadržení podnikatele Mariana Kočnera. Při domovních prohlídkách prováděných v rámci vyšetřování úkladné vraždy novináře Kuciaka a Martiny Kušnírové se u něj totiž našly nahrávky. Mezi nimi byla i téměř 39hodinová nahrávka podobná spisu Gorila.

„Podezření vůči Haščákovi zesílilo, když se loni v listopadu objevila i desítky minut trvající audionahrávka rozhovoru Kočnera s bývalým generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou pravděpodobně z léta 2014. Kočner v ní Trnkovi vyčítá, že byl vydírat Haščáka s nahrávkou z kauzy Gorila. Na nahrávce vysvětluje, že předtím od Haščáka za nahrávku inkasoval milion eur a slíbil mu, že to byla jediná kopie. Prý ale zapomněl ještě jednu kopii u Trnky v trezoru,“ zmiňuje Pravda.sk.

Anketa

Získají koalice ODS/KDU-ČSL/TOP 09 a Piráti/STAN ve volbách sněmovní většinu?

33%
67%
hlasovalo: 61447 lidí
Když však Trnka v roce 2011 skončil ve funkci generálního prokurátora, měli jít spolu s Oskarem Bereczkem, starostou obce Dolný Bar, a právníkem Kosem nahrávku Haščákovi nabídnout za pět nebo deset milionů eur. Haščák měl Kočnera údajně kontaktovat a sdělit mu, že slíbený milion nedostane. Na záznamu Kočner tvrdí, že milion eur Haščák odečte z jejich společného projektu, ale problém je prý v tom, že už mu Haščák nevěří. Kočner na záznamu zhruba stokrát sdělí, že Trnka je kokot a že mu lže do očí.

Na YouTube.com je také dostatek sestříhaných a titulky doplněných videí z takzvané Gorily, kde podnikatel Haščák figuruje.

Jak nám pod podmínkou zachování anonymity uvedl třetí zdroj, s nímž jsme se o problematice bavili, důsledky mohou být zásadní i pro budoucnost.

„Jsou v tom dva faktory. První je ten, že cílem může být Robert Fico, to je stoprocentní, že spolu s Haščákem dělali strašně moc věcí. Vzpomeňte taky na tiskovky, kde dnešní premiér Matovič skáče s papírem, aby upozornil na korupci ve Směru, nebo na jeho interpelace vůči Ficovi a dalším… a potom je otázka, kdo na dané věci vydělá. Rád na to odpovím: nejvíc se bude radovat J&T,“ uzavírá.

Anketa

Kdo byl lepší ministr zdravotnictví?

hlasovalo: 12133 lidí
V neposlední řadě ParlamentníListy.cz mapovaly názory samotných Slováků. Ti pod články o Haščákově zadržení stejně jako u dříve zveřejněných odposlechů na YouTube.com zanechali tisíce komentářů.

„Roky žili z Haščákových peněz a teď dělají, že nic?!“ reagují čtenáři například na poznámku na webu Sme.sk, kde se píše, že menšinový podíl Penty ve vydavatelství Petit press nemá žádný vliv na obsah. „Potvrzuje se, že se hroutí domino. Od prvních zatčení se přidávají noví a noví spolupracující obvinění. Díky tomu policie navštěvuje stále více vlivných lidí, kteří byli předchozí desetiletí nedotknutelní. Na to pravděpodobně nyní doplatil i Haščák,“ zní další názor.

„A kdy majetek Penty zprivatizuje Slovensko?“ ptá se další. „V Pentě měla policie zasáhnout už v roce 1996, kdy ‚koupila slovenský VUB Kupón a získala 9,5 miliardy slovenských korun‘. Co myslíte, jaké to byly peníze? Dnes si Haščák pohodlně koupí i svobodu!“ obává se další. „Jaroslava Haščáka zadrželi kvůli kauze Gorila. Důvodem je obvinění, že mu bývalý šéf kontrarozvědky SIS Ľubomír Arpáš odevzdal nahrávku tajné služby za přibližně 200 tisíc eur (v té době šest milionů korun). Zásah proti Haščákovi přišel devět let po tom, co se na veřejnosti objevil spis Gorila,“ připomíná jiný ze čtenářů. „Pan Matovič to tu očistí od sviní!“ uzavírá jiný občan Slovenska.

Podnikatele Haščáka se v námi přečtených příspěvcích (přes tisíc je jich například ZDE) nezastal ani jeden čtenář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…