Hvězda seriálu Ordinace v růžové zahradě 2, herečka a zároveň také velice úspěšná zpěvačka Anička Slováčková, která se teď nově může chlubit výjimečnou cenou Czech Social Awards za svůj inspirativní instagramový účet (kde poměrně otevřeně sdílela mimo jiné také svůj boj s rakovinou prsu), se na sociální síti rozhodla ukázat něco, co je pro ni stejně hodnotné jako rodinné stříbro. Dcera herečky Dagmar Patrasové (64) a saxofonisty Felixe Slováčka (77) všem ukázala „to nejcennější, co má doma“. Je to skutečný klenot, byť ne v tom doslovném slova smyslu… „Kuchařka, kterou si ručně psala moje prababička,“ objasnila všem Slováčková.

Hustě popsaný blok šel doslova z ruky do ruky. „Kuchařku dala prababička mojí babičce, moje babička ji dala mojí chůvě a moje chůva ji dala mně,“ vylíčila, jak se k tomuto klenotu vlastně dostala. O tom, že měla se svou chůvou velice blízký vztah, se ostatně Slováčková rozpovídala už v roce 2016 pro Blesk. „Měla jsem ji ráda skoro jako svou mámu. Vychovávala mne vlastně žena od plotny, takže i já teď mám pozitivní vztah k vaření a pečení,“ prozradila tehdy. Zároveň tak potvrdila, že právě jí vděčí za svůj blízký vztah ke kulinářství. Jak se ale zdá, leccos podědila i po svých předcích…

VIDEO: Anna Julie Slováčková vypouští do světa nový klip a singl Sluneční zář.

Video
Video se připravuje ...

Anna Julie Slováčková vypouští do světa nový klip a singl Sluneční zář. Youtube.cz

„Ta kuchařka byla psaná ještě i za války, je tu třeba datum 1944, a je to nádhera,“ svěřila se teď Anička svým followerům a všem dala nahlédnout dovnitř. „Podívejte se, jak je to překrásně všechno psaný. Jsou tam někde i obrázky, ona hrozně krásně malovala. A je to plný takových těch starých, prvorepublikových receptů.“ Při listování nádherně zažloutlými stránkami je vidět například recept na marinovaného úhoře, kapustový svítek, rybí salát nebo něco nazvané „mozečková bomba“. Kromě toho také mohla Anička díky tomuto historickému kousku zjistit, že ráno 10. února 1930 připravovala její prababička falešný kaviár.

Bohužel tato historická kuchařka má poměrně zásadní nedostatek… a to archaický styl písma. „Jedinej problém, co to má, že je to tak překrásně napsaný, že já to nepřečtu. Fakt, to je takovej krasopis… Nicméně to zkusím nějak rozluštit,“ plánuje si Anička s tím, že by některé recepty letos o Vánocích sama připravila. „Tady je tolik cukroví, že to nemůžu za celej svůj život ani zkusit všechno upíct. Jsou tu takový názvy, jaký jsem snad v životě neslyšela, a kombinace, jaký jsem nikdy neviděla…“ žasne nad kuchařkou Anička, která je přesvědčená, že by její prababička ve své době dozajista vyhrála MasterChefa. Jejích 136 tisíc fanoušků se má rozhodně na co těšit!

VIDEO: Anička Slováčková po operaci nádorů: Výsledky jsou všelijaké! Další chemoterapie a ozařování.

Video
Video se připravuje ...

Anička Slováčková po operaci nádorů: Výsledky jsou všelijaké! Další chemoterapie a ozařování. Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
107 fotografií