metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 16 °C

Středa 8. května 2024. Den vítězství

Účastník testování vakcín rozhodně není žádným pokusným králíkem, říká epidemiolog

  7:03
Jsou lidé, kteří odmítají, jsou lidé, kteří chtějí pomoci. Co vás čeká a nemine, když se rozhodnete, že na sobě necháte testovat vakcínu proti covidu-19? Nebo jiný lék na jinou nemoc? Na to pro deník Metro odpovídá epidemiolog a odborník se zkušenostmi z vývoje a hodnocení vakcín Igor Kohl z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Praha.
Vakcinolog Igor Kohl v diskusním pořadu Rozstřel. (9. dubna 2019) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Na co se musím, rozhodnu-li se, jako potenciální zájemce připravit?
Předně chci upozornit, že účastník klinického hodnocení, jak se testování odborně nazývá, není žádným „pokusným králíkem“, protože se jedná o přísně kontrolovaný proces. Je seznámen se všemi detaily, přínosy, ale i riziky. Pokud se pro spolupráci rozhodne, musí samozřejmě podepsat Formulář informovaného souhlasu. Pak už se může věnovat všem procedurám. Všechny informace jsou důvěrné, dobrovolník je seznámen s tím, jak budou jeho soukromí i důvěrnost zachovány.

Co všechno jako účastník studie absolvuji?
Například očkování, odběry krve, hlášení případných nežádoucích účinků.

Jaký musí být zdravotní stav účastníka?
V naprosté většině se jedná o zdravé dobrovolníky. Ale jedná se i o lidi, kdy chceme znát odpověď na otázku, jaká je účinnost u určité rizikové skupiny, proto jsou zařazovány i osoby s určitým zdravotním stavem, například HIV pozitivní jedinci.

Vyžadují lékaři při výběru dobrovolníka jeho zdravotní dokumentaci hodně daleko do historie?
U potenciálního účastníka studie se pochopitelně zkoumá nejen celkový aktuální zdravotní stav, ale podle zdravotní dokumentace i všechna onemocnění, operace a další zdravotní problémy, které v minulosti překonal. Podle druhu vakcíny se provádějí protokolem předem specifikovaná vyšetření. Jen pro ilustraci – u žen se provádí těhotenský test, ten musí být negativní.

Jak dlouho taková studie probíhá? Jsou to měsíce, nebo roky?
Záleží na tom, ve které fázi studie se zapojíte. Pak záleží i na dané vakcíně, očkovacím schématu a dalších okolnostech. Vše může trvat několik měsíců až let.

Uchazeče určitě zajímá, jak se řeší případná zdravotní rizika spojená s testováním.
Každá farmaceutická společnost, která se rozhodne pro klinické hodnocení vyvíjené kandidátní vakcíny, si sjednává pojištění kryjící veškerá možná rizika související s účastí v projektu. Pokud se u subjektu, tedy konkrétního dobrovolníka, objeví jakékoli závažné zdravotní problémy v souvislosti s hodnocenou vakcínou nebo s úkony ve studii, jsou mu hrazeny veškeré léčební náklady, které s tím přímo souvisí.

Jsou lidé, kteří darují krev za peníze. Čekají na dobrovolníka také nějaké benefity tohoto druhu?
Dospělí dobrovolníci mají určitý finanční benefit za absolvování každé předepsané studijní návštěvy u zkoušejícího. To se odvíjí jak od druhu vakcíny, tak částečně od fáze studie. Odměna se pohybuje kolem dvou až pěti tisíc korun a její výše musí být schválena nezávislou etickou komisí, aby nedocházelo k neetickému uplácení subjektu ve studii. To se netýká dětí, u těch nesmí klinické hodnocení přinášet žádnou finanční odměnu za účast. 

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Obrácený panelák spojuje linky metra. O jakou stanici se jedná? Přece Florenc

vydáno 8. května 2024  12:00

Při každodenní projížďce metrem vám možná ani nedochází, kolik práce za provozem vůbec stojí. Za nenápadnými plechovými dveřmi začíná jiný svět, kam se...  celý článek

Znalec podzemního království má slabost pro stanici Náměstí Republiky

vydáno 8. května 2024  6:02

Znalec podzemního království Síť pražského metra není tak rozsáhlá jako v jiných, mnohem větších metropolích. „Svou architekturou, informačním systémem, kvalitou provedení a...  celý článek

Do hokejových fanzón bude vstup zdarma, platit zde půjde ale pouze bezhotovostně

vydáno 7. května 2024  17:27

Pivo za 110 korun, koncerty každý den a sledování hokejových přenosů na velkých obrazovkách. Fan zóny před arénami v Praze i v Ostravě se stanou hlavními...  celý článek

Replika mistrovského dresu československých hokejistů z roku 1947 se plete na etapy

vydáno 7. května 2024  11:10

Doprovázel Karla Černocha, spolupracoval s Karlem Gottem, pro které dokonce složil pár melodií. Po desetiletích v hudební branži zjistil, že jeho...  celý článek