Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Druhá vlna koronaviru u pražských hasičů: Po Novém roce jím trpí přes 40 příslušníků

Aktualizováno -
10. ledna 2021
09:01
Autor: pom, diz - 
27. září 2020
13:07

Koronavirus se s druhou, podzimní vlnou vrátil také mezi pražské hasiče. Ještě ke konci října hasiči evidovali 45 nakažených a více než stovku lidí v karanténě. Počátkem letošního roku se statistika nijak dramaticky nezměnila, v současné chvíli je topřes  40 nakažených, avšak už „jen“ 60 příslušníků v karanténě. Hasčii stejně jako na jaře sloužili jen v minimálních stavech, pomáhaly jim i dobrovolné jednotky.

S druhou vlnou koronaviru, která vtrhla do Česka na podzim, se situace dramaticky zhoršila i u pražských hasičů. Počet nakažených stoupal, koncem října už evidovali 45 nakažených hasičů, více než stovka jich byla v karanténě. „Na třech stanicích došlo k vyřazení některých směn, které jsme nahradili příslušníky z takzvaného zásobníku. V tuto chvíli sloužíme v minimálních stavech, doplňují nás každý den čtyři jednotky dobrovolných hasičů, sloužících na svých zbrojnicích,“ popsal mluvčí hasičů Martin Kavka v říjnu opatření, která měla zajistit akceschopnost i bezpečnost. 

Situace u HZS Praha v grafu. Situace u HZS Praha v grafu. | HZS Praha

 

Zatímco v prosinci hasiči ohlásili pouze jednoho nakaženého, zkraje ledna je tomu opět jinak. „Evidujeme přes 40 pozitivně testovaných hasičů a zaměstnanců, mimo službu je přes 60 lidí,“ informoval Kavka. „Od jara 2020 až do začátku ledna 2021 prodělalo covid-19 u pražských hasičů necelých 200 lidí.

S ohledem na to jsme zavedli vlastní testování v rámci HZS hl. m. Prahy.“ V prvním lednovém týdnu toto testování podstoupilo 715 požárníků, přičemž covid-19 byl odhalen u 8 z nich. „Zabránilo se tím komunitnímu šíření na pracovišti. Část pozitivních příslušníků bylo zachyceno již během zvýšeného antigenního testování ještě před vánočními svátky, a to zejména u výjezdových hasičů a na operačním středisku,“ doplnil mluvčí.

Koronavirus zkomplikoval hasičům práci už v březnu, sbor tak čelil nejzávažnější výzvě za dobu jeho 165leté historie. Nákaza se v březnu potvrdila u celkem 31 hasičů, více než stovka z nich musela do karantény.

Video  Hasiči v Praze mají další nakažené koronavirem, informoval 27. září 2020 jejich mluvčí Martin Kavka.  - HZS Praha
Video se připravuje ...

Video  Hasiči Středočeského kraje natočili zábavné video, jak tancem bojovat proti koronaviru.  - Twitter/Hasiči Středočeského kraje
Video se připravuje ...

mak ( 10. ledna 2021 09:25 )

A kolik z tech pozitivních bylo nemocnych?

frantacizek ( 11. října 2020 21:54 )

14 dnů to snad zvládnou i s pomocí dobrovolných a s kolegy z okolí Prahy

frantacizek ( 11. října 2020 21:53 )

tak to může být trošku problém, ale dá se na to dívat zase z druhé strany. Už si tím kluci projdou a mají do konce pandemie klid. brzké uzdravení přeju

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa