Česko začalo rozvolňovat. Podívejte se, jak to vypadá v kavárnách či fitness centrech

Velké rozvolňování v Česku začalo. Jak to v průběhu dne vypadalo?

Od čtvrtka se v Česku rozvolnila drtivá část protiepidemických opatření. Lidé mohou od rána opět chodit do svých oblíbených podniků či využívat služeb, které musely svou činnost přerušit.

Po několikatýdenní pauze kvůli pandemii koronaviru otevřelo mimo jiné pražské fitness centrum Euforie. Hned ráno si tam přišlo zacvičit několik lidí. Všichni respektovali nařízená opatření, měli nasazenou roušku a dodržovali povinné dvoumetrové rozestupy.

O rozvolňování, aktuálním stavu ve fitness centru i o tom, jak se s rouškami dělají konkrétní cviky, hovořila pro televizi CNN Prima NEWS jedna z trenérek Euforie. „U jógy se například jedná o dost specifickou situaci, protože je z velké části založená na dýchání. Na lekce se nám teď hlásí pár lidí. Dělám to kvůli těm, kteří jsou ochotni přijít a trochu se protáhnout,“ popsala trenérka.

„Od včerejška jsme zaznamenali dost rezervací. Kapacita je omezená na devět lidí a jednoho instruktora. Lidi se ale hlásí. Jsme rádi, že jsme měli možnost otevřít, i když s omezeními,“ sdělila televizi CNN Prima NEWS další trenérka z fitness centra Euforie.

Na čtvrteční otevření se připravovali také v posilovně Fit Park v Ostravě. Už v sedm hodin ráno si tam přišlo zacvičit zhruba 30 lidí, zato od deváté hodiny klientů ubývá. Do prostoru fitness centra se přitom vejde až 140 lidí a stále ještě budou splňovat podmínky vládního nařízení o dodržení 15 m² na osobu. Posilovna má rozlohu 2 200 m².

„Od rána klientů spíše ubylo, než přibylo. Projevilo se nám to, co jsme očekávali – lidem se nechce cvičit s rouškou, je to problém. Kromě toho, že dělám manažera, také aktivně trénuji lidi a vedu lekce, takže vím, o čem mluvím. Je spousta lidí, kterým to vadí a odradilo je to. Dopředu nám hlásili, že nepřijdou, dokud se tohle opatření nezruší,“ popsal manažer ostravské posilovny Michal Kraus.

Kraus také uvedl, že se na otevření těšili jak trenéři, tak klienti. „Jen ty roušky nám dělají problém. Dezinfekce je nachystaná, myslím v dostatečném množství, máme na plný úvazek dvě paní uklízečky, které se starají o průběžnou dezinfekci. Klienti jsou instruováni cedulemi, ale i při vstupu do fitka, že mají vše dezinfikovat před použitím i po něm,“ dodal Kraus.

Dopad uzavření odhaduje Kraus podobný jako na jaře. „Na tržbách jsme přišli zhruba o 2,5 milionu. Na konci roku to bude zhruba 40 procent do minusu,“ uvedl manažer Fit Parku.

Lidem se stýskalo i po pocení v sauně. „Zájem je obrovský. Už půl hodiny před otevřením stáli před vchodem první nedočkavci. Je znát, že ta 55denní pauza byla opravdu velká. Hned na první den máme 1 500 rezervací. Kapacita je proti normálu omezena asi na 40 procent,“ uvedl provozní ředitel sítě saunových světů Saunia Jaroslav Zonyga. V sauně rouška povinná není a „potírny“ jsou nastaveny na minimální teplotu 75 stupňů. Nefungují parní lázně ani ledové studny. „Klientům se to snažíme vynahradit aspoň tak, že ve větší míře používáme vonné esence,“ doplnil.

Pokud jste zvyklí chodit po cvičení na masáž, ani to už není problém. Provozovatel masážního salonu Rostislav Klíma přiznal, že období lockdownu uvrhlo jejich podnikání do ekonomických problémů, a doufá, že se to rozvolňováním zlepší. „Zatím nemáme žádné objednávky, ale budeme doufat, že bude zájem i o vánoční poukazy zakoupené jako vánoční dárky,“ přiznal.

Otevřela se také kadeřnictví, která měla od rána spousty zákazníků. V jednom z plzeňských salonů natáčela televize CNN Prima NEWS. Fronty se podle záběrů před kadeřnictvím tvořily ještě před otevírací hodinou. Běžně by salon otevřel až v půl osmé ráno, zaměstnankyně si ale udělaly čas, aby mohly přijmout klienty dřív.

„Chyběly nám klientky, práce a my jsme určitě chyběly klientkám. Stálá klientela už je objednaná do konce roku, nová ale nemá prostor. Největší poptávka je teď po barvení odrostů. Nejsložitější jsou melíry a odbarvování světlých vlasů, které se doma udělat nedají,“ popsala kadeřnice Hana Bartošová.

Fronta se tvořila i před pánským kadeřnictvím u stanice metra C Háje v Praze. Okolo 11:00 zde stálo ve frontě pět mužů, další byli uvnitř. Zájem o služby je i ve vedlejším dámském kadeřnictví. Objednávky mám až do Vánoc,“ řekla provozní. Následně řekla jedné z příchozích zákaznic, že volný termín bude mít až po Novém roce.

Ani nehtová studia na tom nebyla jinak. V Lipanské ulici byla všechna křesla studia obsazena zákaznicemi. Lidé se postupně vracejí i do studia Lu.SNails v Hájích. „Opět chodí také stálí zákazníci, velká část jich je už objednaná,“ řekla manikérka.

Několik lidí postávalo před rychloopravnou obuvi a kabelek na Václavském náměstí, protože do malého obchůdku pouštěli zákazníky po jednom. Zákazníci se vracejí také podle vedoucího opravny obuvi v Nuselské ulici v Praze 4. „Je to jen pár hodin, co jsme otevřeli, ale lidé chodí, postupně se to rozbíhá,“ řekl.

V případě, že vás více než věnování se tělesné schránce zajímají knihy, projděte se mezi plnými regály knihovny. I to je ode dneška možné. „Doteď čtenáři mohli používat jenom výdejní okénko, ode dneška se mohou zase pohybovat po celém prostoru, ovšem za jasných opatření,“ vysvětlila nám Linda Krejčí, vedoucí oddělení knihovny pro dospělé. „Máme úžasný knihovní systém, který hlídá množství návštěvníků, případně na obrazovce vyskočí upozornění, že je v půjčovně víc lidí. Pak už je na knihovnicích, aby stav regulovaly,“ popsala způsob fungování knihovny v Hradci Králové.

Lidé už vyrazili také do obchodů s nábytkem a domácími potřebami. Před vchodem jednoho z obchodů stojí cedule s instrukcemi, že zákazníci mají dodržovat dvoumetrové rozestupy, mají mít zakrytá ústa a nos a využívat dezinfekčních prostředků. Níže se podívejte na celé video.

Od čtvrtka se znovu otevírají také restaurace, bary či obchody. I tam budou lidé muset dodržovat přísná hygienická opatření, mezi nimi povinnost nosit roušku. V obchodech budou muset mít jednotlivci vyhrazený prostor 15 m², v restauracích zase mohou sedět maximálně čtyři lidé u stolu a kapacita smí být zaplněná jen z půlky. Restaurace i hospody byly prakticky ihned po otevření plné.

S rozvolněním se zároveň ruší omezení pohybu, prodeje v neděli a o svátcích či konzumace alkoholu na veřejných místech.

Tagy: