3. 12. 2020

Novinka pod lupou: ÜberWeihnachten (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název ÜberWeihnachten (O Vánocích)
Žánr komedie, drama, romantický, minisérie
Stanice Netflix (Německo)
Premiéra 27. 11. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 47 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

O čem to je?

Bastian se vrací na svátky domů. Jaké ho však čeká překvapení, když zjistí, že jeho bratr randí s jeho bývalkou. A aby toho nebylo málo, také rodiče skrývají velké tajemství.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Nenáročná minisérie. Pilot u mě sice nevzbudil takové ohlasy jako vánočně laděná novinka Dash a Lily, ale pilot stačí k tomu, aby naladil i na zbylé dvě epizody. Minisérie se třemi epizodami vám nezabere mnoho času a perfektně poslouží jako kulisa při pečení cukroví nebo jako oddychovka před spaním.

Chvilku mi trvalo, než jsem si zvykla na němčinu – asi by se mi seriál více líbil, kdyby byl namluvený v angličtině. Většinou už si na cizí jazyky docela zvykám a ingoruju je, ale tady mi to ze začátku přišlo rušivé. Pak jsem si ale zvykla a u dalších dílů (dala jsem si rovnou všechny najednou) už jsem to vůbec nevnímala.

Líbí se mi, že i když jde o komedii, pilot se nebojí místy také zvážnět. Hodí se to sem parádně a u mnohých vystresovaných scén si říkáte, že jste rádi, že vánoční hádky a stresy se nedějí jen u vás doma, ale je to běžná záležitost i jinde. Zajímavým prvkem jsou krátké vsuvky – představy hrdiny a následný návrat do reality. Docela se mi to sem hodí, vnáší to do příběhu další zábavný a povedený prvek.

Pro mě nepůjde o minisérii, kterou bych si musela pouštět každé Vánoce, jako třeba Lásku nebeskou. Ale jsem ráda, že ji Netflix natočil, dívalo se na to od začátku do konce moc příjemně a přišlo mi, že epizody měly co do zábavnosti vzestupnou tendenci.

  • nenáročná oddychovka
  • imaginární vsuvky
  • sympatické postavy
  • stačí vidět jednou
  • hlavní hrdina je až nápadně velký loser
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Netflix ale ví, jak na mě, od začátku dílu útočit hudbou, přinést tolik vánočních písniček a co víc, Merry Xmas Everybody místo původní známé verze od Slade neodmyslitelně spjaté s vánočními speciály Doctora Who nazpívané Lukem Mockridgem, to byla pecka. A zbytek hudebních vystoupení taky.

Mám pocit, že každý vánoční pilot, který se nám dostane pod lupu, je trochu jiný, ale tento bych možná trochu připodobnil k Home for Christmas, ale berte to s rezervou. Příjemně naladí krásným prostředím i vtipnými scénami. Nevím sice, jestli Eifel je skutečně Eifel, ale vlastně je to jedno, všechna tady tato města s původní architekturou jdou ve vánočním období kouzelná.

O vtipy a narážky tu není nouze, zpoždění vlaku je evidentně všude stejné, Wi-Fi to byla taky dobrá sranda, kradení stromku, tam jsem opravdu doufal, že je nikdo nechytí, takže příběh docela i vtáhne. Největší zásluhu na vtipech měla ale asi babička, která tam dobře sázela jednu perlu za druhou, trochu jsem v ní viděl Božidaru Turzonovovou. Chybu neměly ani scény v představ, proskakování baličem na stromky bylo asi nej.

Obsazení na mě ani nepůsobilo moc německy, asi hlavně proto, že jsem v některých viděl podobnost s americkými/brit­skými herci. Každopádně zase trocha němčiny nezaškodila, takže i kdyby to mělo být to jediné německé na celém příběhu, jsem spokojený. Jen tedy část dílu jsem si myslel, že se soused jmenuje Strudel, a ono ne.

Asi jediné vysloveně negativum vidím ve scénách, kdy je Basti na dně a válí se v koupelně, za ten díl už to začínalo být otravné a dost přehnané, jak se to pořád opakovalo. Jinak jsem spokojený, je to příjemná rychlovka, která vás dostane do vánoční atmosféry a vyplní čas mezi sledováním jiných vánočních epizod a seriálů v prosinci.

  • vánoční písničky
  • babča
  • proskakování baličem stromků
  • člověk se zasměje
  • Basti na dně
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Na ÜberWeihnachten mě jako první upozornil sám Boss Nejvyšší, když si seriál přidal do Chci vidět. Tak jsem si tedy musel pustit trailer a ono mě to fakt zaujalo a rozhodně jsem nebyl jediný, nedlouho poté si na tu vlnu přidávání postěžoval i jesmot a jak můžete vidět nad mým názorem, tak se na té vlně sjel i on.

Pilot byl super. Hlavní hrdina a jeho vzpomínky na to, jak se „vypořádává“ s rozchodem s dlouholetou přítelkyní, nebo představy, jak řeší agresivně svoje problémy, pobavily. Občas však nezůstane jen u představ a zachová se i dost impulzivně. Když se ho každý ptá, jak se má, tak odpovídá, že skvěle (taky to tak často dělám) a všichni mu to věří, ale přitom je pravda někde jinde. Neskutečně mě vytáčí ta (ex)přítelkyně, které si ty svátky snad představovala jako Hurvínek válku. Nejlepší postavou je snad babička, která prostě střílí jednu hlášku za druhou! Závěr epizody taky naznačil zajímavý směr vztahů v sérii. Hudba v pilotu byla taky skvělá. Na závěr bych asi zmínil to, že by se mnělo jednat pouze o třídílnou minisérie a další řady bychom se dočkat neměli, ale u Netflixu člověk nikdy neví… ti dokáží z minisérie udělat seriál o pěti řadách. Tak a já si jdu hned pustit další epizody.

  • minisérie
  • myšlenkové pochody hlavního hrdiny
  • babička
  • hudba
  • závěr epizody
  • (ex)přítelkyně
80 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
smrk15

smrk15

Mně se to líbilo, babča super, příběh očekáváný, »SPOILER«, nechyběla žádná z v tuto dobu...
před 3 roky
ragelly

ragelly

Já souhlasím s kolegy, hudba i babča byly parádní, zapomněla jsem je zmínit ❤
před 3 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Díky za tip, na tohle někdy mrknu. Btw fakt si nedokážu představit sledovat cizojazyčný seriál dobrovolně...
před 3 roky
Další články k tématu