InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dva krajské výbory získala opozice. Kontrolní výbor povede Pirát Jan Novák a hospodářský František Konečný z ANO

JIŽNÍ ČECHY - Na krajském úřadu se dnes konalo první řádné zasedání jihočeského zastupitelstva, které schválilo obsazení výborů zastupitelstva a také jihočeské zastoupení ve výboru Regionální rady regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad, který z půlky tvoří Jihočeši a z půlky zástupci Plzeňského kraje. Nové zastupitelstvo se vrhlo do práce v tempu - kromě dnešního zasedání se znovu sejde za dva týdny při jednání o rozpočtu kraje na rok 2021 a hned příští týden začnou pracovat některé dnes zvolené výbory. Hejtman Martin Kuba (ODS) poděkoval opozici za konstruktivní jednání o personálním obsazení. Opozice povede ze sedmi výborů dva. Složení komisí, které jsou poradním orgánem rady kraje, už krajští radní také schválili.

 

Opozice získala předsednická místa v kontrolním výboru, který povede Jan Novák z České pirátské strany, a v hospodářském výboru, jeho předsedou se stal František Konečný z ANO, zastupitel Českých Budějovic.

Předsedou finančního výboru kraje byl zvolen Martin Doležal (Jihočeši 2012), starosta Sezimova Ústí. Nově vznikl zdravotnický výbor, zdravotnictví se tak oddělilo od sociálních věci, ty bude řešit komise rady. Předsedkyní zdravotnického výboru se stala bývalá hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) z Milevska. Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost (takzvaný školský) má novou předsedkyni Dagmar Škodovou Parmovou z ODS, děkanku ekonomické fakulty Jihočeské univerzity. Výbor pro dopravu povede písecká místostarostka Petra Trambová (Společně pro jižní Čechy - TOP 09-KDU-ČSL), výbor pro zemědělství, venkov a životní prostředí Hana Šťastná (ODS) z Českobudějovicka. 

Dnešní jednání také vyměnilo část jihočeských zástupců výboru Regionální rady regionu soudržnosti NUTS II Jihozápad, který se zabývá evropskými dotacemi pro Jihočeský a Plzeňský kraj. Náměstkyně hejtmana Lucie Kozlová (ODS) upozornila, že úkolem výboru bude už pouze dokontrolovat rozjeté akce a činnost Regionální rady skončí k poslednímu dni roku 2021 a poté tuto agendu převezme ministerstvo pro místní rozvoj. Hejtman Martin Kuba dodal, že vedení kraje bude navrhovat, aby se snížily odměny členů výboru, protože se zdají nadhodnocené. Na toto téma osloví novou hejtmanku Plzeňského kraje Ilonu Mauritzovou. 

Z výboru Regionální rady, kde má Jihočeský kraj stejně jako Plzeňský 8 zástupců, tak byli odvoláni Vilém Klapsia a Václav Kučera (KSČM), Ivo Moravec (PRO Jižní Čechy) a Petr Podhola a Jiří Žižka (ČSSD). Zůstávají Pavel Hroch (Jihočeši 2012), Pavel Talíř (Společně pro jižní Čechy TOP 09-KDU) a František Konečný (ANO), nově byli zvoleni Dagmar Škodová Parmová (ODS), Ivana Stráská (ČSSD), Pavel Klíma (Společně pro jižní Čechy TOP 09-KDU), Veronika Kovářová (Piráti) a Jan Krob (ODS). 

Volby do těchto orgánů proběhly jednomyslně. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace