Demoblok oslabil. Všechny tři strany. STANu přeje štěstí

03.12.2020 12:11

V případě, že by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je hnutí ANO Andreje Babiše. A to přesto, že zaznamenalo propad oproti září a říjnu. Kdo se však propadá výrazněji, je ODS pod vedením Petra Fialy. Průzkum přinesl Median.

Demoblok oslabil. Všechny tři strany. STANu přeje štěstí
Foto: Repro Facebook Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

Volby by v listopadu podle Medianu vyhrálo hnutí ANO, stejně jako v říjnu by ho volilo 28,5 procenta lidí. Druzí Piráti mají 14 procent, ODS a STAN 10,5 procenta. ODS v říjnu výrazně ztratila a propadla se právě na třetí až čtvrté místo, na úroveň posilujícího hnutí STAN. Na poklesu preferencí ODS se mohlo podepsat hlasování s hnutím ANO o superhrubé mzdě. 

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Preference STAN sice dále posilují, ovšem podíl přesvědčených voličů strany zůstává nízký. Růst zisku mohl být tento měsíc podpořen i potenciálním přechodem nespokojených voličů ODS.

Každá ze stran potenciální koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL pak mírně oslabila. Lidovci by se sami o sobě ani nedostali do Poslanecké sněmovny. Na pětiprocentní hranici se pak pohybuje TOP 09. V příštím volebním modelu, který bude vydán koncem ledna 2021, bude zahrnuta již koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Sociální demokraté by pak dle průzkumu získali přízeň sedmi procent respondetů, KSČM šesti. Nad nimi by se umístilo hnutí SPD Tomio Okamury s 8,5 procenta. Trikolóra poslance Václava Klause mladšího by získala podporu 2,5 %, Zelení 1,5 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…