Na dřeň s židovkou Annou Štičkovou: Jako bych se vracela domů

Na dřeň s židovkou Annou Štičkovou: Jako bych se vracela domů
3. prosince 2020 Na dřeň Autor: Ondřej Havlíček

Anna Štičková vyrůstala v ateistickém prostředí Sudet, odkud se dostala do křesťanské komunity, aby v ní objevila víru svých předků - židovství. V rozhovoru s Ondřejem Havlíčkem se především ohlíží za svým příběhem, ale popisuje také vztah k Bohu nebo vysvětluje, jaké to je, být v Česku mladou židovkou.

„Zažila jsem strýčka z Holandska, který k nám jezdil na návštěvu a měl vytetované číslo – prošel několika koncentračními tábory. Byl neuvěřitelně pozitivní, jeho životní síla mě i jako malou holku odzbrojovala,“ vzpomíná v rozhovoru Anna na své dětství, které strávila v západočeských Sudetech s maminkou a babičkou. Obě byly po původu židovky, ale víra se doma nijak nepraktikovala, ani se o ní nemluvilo. Právě návštěvy strýčka tak pro ni prý byly zásadní: „Uvědomovala jsem si, že jeho odkaz nás zavazuje, abychom žili určitým způsobem.“

Přesný způsob ale Anna poměrně dlouho hledala, až ji její středoškolští učitelé pozvali do katolické komunity. Popsala, jak po pár letech kontaktu s ní objevila Boha: „Jednou jsem tam seděla v kostele a vzpomněla jsem si, co mi kdysi říkala jedna pedagožka z vysoké školy – Aničko, vím, že toho máte hodně, ale opravdu nemusíte zprodukovat celý svůj život – tehdy jsem vůbec nechápala, co mi říká. Jak jsem ale seděla v tom kostele a byla v takovém citovém rozpoložení po rozchodu, tak jsem přemýšlela o těch slovech a došlo mi, že opravdu nemusím, že jsou určité věci, které mohu odevzdat a že ten, komu je mohu odevzdat, je Bůh.“

Nedlouho po tomto momentu ale Anna zažila také uvědomění si své židovské víry, a tak o sobě dodnes říká, že má vlastně dvě nohy – jednu židovskou a jednu křesťanskou. Přijde podle ní někdy chvíle, kdy si mezi nimi bude muset vybrat? Jak se s jejím návratem k židovské víře a tradicím vyrovnává její rodina? A chtěla by se jednou přestěhovat do Izraele, na jehož občanství má nárok?

Nejen o tom je další díl pořadu Na dřeň. Poslouchejte ho ve čtvrtek v 16:00 či v sobotu v 16:55 na Proglasu, nebo kdykoliv v podcastových aplikacích.

Regiony

Regiony

Blahopřání

Pošlete svým blízkým k narozeninám či svátku písničku s přáním.

Darujte Proglas!