Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Boxer Pála titul obhajovat nebude: Jsem starej, línej a tlustej. Chci se tím už jen bavit

Zhruba před rokem se vrátil do ringu a získal titul mistra republiky na mistrovství, které bylo společné pro amatéry i profesionály. Příští týden, kdy se koná šampionát v České Lípě, ale Ondřej Pála triumf obhajovat nebude. "Teď jsem ve stavu, kdy jsem starej, línej a tlustej," smál se do telefonu urostlý chlapík, který před časem dělal sparring partnera i slavnému Kličkovi a má bilancí 38 zápasů, 33 výher (23 k.o.). Držel i pás interkontinentálního šampiona WBA v těžké váze.

Ovšem slova o stáří, lenosti a tloušťce hned uvádí na pravou míru. "Trénuji sebe i kluky pořád, jsem tím sportem postiženej nejspíš do konce života, takže se nějakým způsobem musím udržovat."

Hned ale dodává, že si dávno uvědomil, že jsou v životě důležitější věci než získávání titulů.

Před lety ring opustil a začal se věnovat jinému byznysu. Určitou dobu dokonce moderoval svoji talkshow v jedné z televizí a později fungoval jako produkční. Ale loni se k boxu vrátil.

Chvíli uvažoval i o tom, že by se zkusil kvalifikovat na olympiádu, to už je ale nyní pryč. "Teď už tohle neřeším, chci se tím jenom bavit a když zase třeba přijde něco, co mě nadchne sportovně, tak do toho skočím, ale to teď není," vysvětloval téměř dvoumetrový šestatřicetiletý muž, jenž u bojových sportů zůstává hlavně jako promotér i trenér.

Na září měl plánovaný zápas s olympijským medailistou z Ria v profi ringu dosud neporaženým Filipem Hrgovičem z Chorvatska. Jeho svěřenec měl ale nakonec ve stejný den zápas MMA v octagonu, takže proti Chorvatovi nenastoupil.

Nebylo to těžké rozhodování? "Ne. Protože už když jsem kdysi začínal boxovat, tak jsem si řekl, že to nikdy nebudu dělat pro peníze, a přiznám se, že mojí hlavní motivací před tímhle zápasem byly právě peníze. Protože nabídka byla zajímavá. Takže jsem rád, že jsem neprodal sám sebe a nešel jsem do toho," vysvětlil.

Dopředu Pála taky zatím žádný další zápas neplánuje. "Snažím se žít přítomným okamžikem, jak říká Eckhart Toole. Když něco bude, tak to bude, nic neplánuju."

Vyzkoušel si i MMA a i když na amatérském mistrovství republiky prohrál, hovoří o tom v superlativech. "Byl to skvělý zážitek a určitě bych si to chtěl ještě někdy zkusit," říká přesvědčivě. "Dostal jsem tam kluka, který dělal jiu-jitsu a nasadil mi páku na nohu...," popsal svou první skutečnou zkušenost z klece. "Když kluky trénuju, tak jsem si chtěl zkusit, jaký je to pocit jít do klece a zažít to," vysvětluje.

A nedoradilo ho to. "Včera jsem byl na dlouhém tréninku a dalo mi to dost zabrat, protože na zemi je to úplně něco jiného než při boxu. Kluci se na mně střídají – mačkají mě, páčí a škrtí – je to zajímavé..." Když zaslechne pochyby v mém hlase, hned to vysvětlí. "Ne, nejsem masochista, ale zajímají mě nové věci a chci se v nich zlepšovat. Ty kluky trénuji a i já se pořád musím zlepšovat a zdokonalovat. Proto se musím učit nové věci, abych je mohl do tréninku zapojit," upřesňuje.

Začal se věnovat pořádání akcí bojových sportů, ale nevybral si na to příznivou dobu. "Udělali jsme akci, pak byl koronavirus, spadlo to dolů, pak jsme se zase vyškrábali trochu nahoru a přišlo to znovu. Ale co nás nezabije, to nás posílí," říká známou pravdu. "S Petrem Ondrušem to děláme hlavně proto, že to máme rádi a baví nás to, a ne proto, abychom si koupili nové auto," konstatuje hlasem pohodáře.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články