Rozhovory se Švorcovou nedlouho před její smrtí v srpnu 2011 nahráli autoři její biografie, spisovatelé Miroslav Graclík a Václav Nekvapil. Teď z nich vznikla audiokniha. Ta se skládá ze zhruba hodinového záznamu vzpomínek samotné Švorcové, další část načetl herec Michal Gulyáš (54), který se s ní znal osobně z Divadla na Vinohradech, kde on hostoval a ona byla v angažmá.

AUDIO: Vycházejí audiovzpomínky Švorcové (†83), část namluvila sama herečka!

Video
Video se připravuje ...

AUDIO: Vycházejí audiovzpomínky Švorcové (†83), část namluvila sama herečka! MV knihy

Potkali se ale i po revoluci. „Byl jsem v angažmá v Rokoku a ona se byla podívat na představení. Seděla u stolu s naším tehdejším šéfem a ještě s kolegy, tak jsem si přisedl. Vzpomněl jsem si na situaci, kdy mne nevzali na konzervatoř, protože můj otec v té době hodil soudruhům kandidátskou knížku na stůl. A tak, jak jsme tam tak seděli, měl jsem chuť se jí  zeptat, jestli lituje toho, že lidem ten režim vědomě kazil život. Pochopil jsem ale, že ona je člověk, který té myšlence věří. Když jsem načítal knihu Jiřina Švorcová osobně, spíš jsem zalitoval toho, že osobnosti, které mohou být oddány takové myšlence, svůj potenciál utrácely na utopii,“ vzpomíná Gulyáš, který načetl dalších dvanáct hodin jejího vyprávění.

VIDEO Z POHŘBU ŠVORCOVÉ: Milouš Jakeš vzpomínal na Jiřinu Švorcovou

Video
Video se připravuje ...

Milouš Jakeš vzpomíná na věrnou komunistku Jiřnu Švorcovou Blesk - David Malík

Obsáhlá a velmi upřímná autorizovaná zpověď Švorcové poprvé vyšla v roce 2010 a stala se bestsellerem. Odborná porota Klubu autorů literatury faktu ocenila knihu Jiřina Švorcová osobně jako významné literární dílo Mezinárodní literární cenou Egona Erwina Kische pro rok 2010. Audiokniha herečku připomíná 10 let po její smrti.

Fotogalerie
24 fotografií