Příští rok uplyne sto let od narození Karla Husy, FOK připravuje nahrávku s jeho hudbou

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK v těchto dnech pracuje na přípravách nového CD. Chce jím vzdát hold významnému českému skladateli Karlu Husovi. Jde zároveň o první nahrávací projekt nového šéfdirigenta Tomáše Braunera s FOK. Pod jeho taktovkou vznikne nahrávka Husovy Hudby pro Prahu 1968, Symfonie č. 2 a Tří fresek.

Tři fresky pro orchestr Op. 7 měly premiéru v roce 1949 právě s FOK a byly věnovány tehdejšímu dirigentovi Václavu Smetáčkovi. „Vztah Pražských symfoniků ke Karlu Husovi je unikátní a pomáhá prožít a nezaměnitelně interpretovat hloubku jeho hudby a emoce ve vztahu k Praze a domovině, odkud záhy odešel, ale nikdy na ni nepřestal vzpomínat. To je inspirací i pro mě. Jsem proto přesvědčen, že vzniká unikátní nahrávka,“ říká Tomáš Brauner.

FOK během natáčení, foto FOK

FOK řadu skladeb Karla Husy premiéroval či nahrál a právě s tímto orchestrem skladatel také absolvoval v roce 1946 Státní konzervatoř. V roce 1948 emigroval a natrvalo se usídlil v USA. Vztah k Praze vepsal do řady svých skladeb, jednu z nich FOK v roce 1969 nahrál pro americké vydání na LP, byť byla v době normalizace zakázaná. Nahrávání probíhalo tajně bez vědomí režimu a pod rouškou natáčení hudby P. I. Čajkovského. Po roce 1989 se FOK k jeho hudbě vrátil a pravidelně jeho hudbu hraje. V roce 1997 Husa obdržel stříbrnou medaili Hl. m. Prahy. Je také jako jediný Čech držitelem prestižní Pulitzerovy ceny za hudbu z roku 1969 za Smyčcový kvartet č. 3.

Během nahrávání CD vzniká také dokument, který se soustředí na vztah Karla Husy k Praze a FOK. Premiéru bude mít 7. srpna 2021 u příležitosti výročí Husových nedožitých 100. narozenin. Vydání CD je naplánováno na červen 2021.

Sdílet článek: