Peter Jackson: díky 4K remasteru teď budou Pán prstenů i Hobit konečně konzistentní

3. 12. 2020 - 13:00 | Novinky | Adam Homola

Peter Jackson: díky 4K remasteru teď budou Pán prstenů i Hobit konečně konzistentní zdroj: New Line Cinema

Pána prstenů přišel do kin před dvaceti lety, zatímco v případě (prvního) Hobita to bude brzy deset let. Tedy nejvyšší čas na remaster ve 4K.

Remaster má na starosti sám režisér obou trilogií Peter Jackson, který si v obou případech pochvaluje možnosti remasteru ze dvou důvodů. Prvním je konzistentní vzhled a druhým lepší trikové efekty.

Všechny filmy byly totiž logicky natáčeny v různých letech a například ani původní trilogie Pána prstenů nevypadá stejně. Pro Společenstvo prstenu používal Jackson jiné kamery a jiné technologie než pro Návrat krále a výsledkem je tak například rozdílné podání barev. Nemluvě o Hobitovi, natáčeném výrazně později na výrazně modernější kamery za použití úplně jiných technologií.

Právě díky blížícímu se remasteru všech filmů ve 4K tak Jackson konečně může barevnou paletu a vůbec podání barev jednotlivých filmů sjednotit tak, aby bylo konzistentní napříč oběma trilogiemi.

Další výhodou jsou zmíněné triky, neboť právě díky vyššímu rozlišení najednou probublaly na povrch jisté trikové nedokonalosti a vůbec staří filmů. Ostatně za posledních dvacet let se technologie posunuly obrovsky kupředu a zrovna Pán prstenů z toho může jen těžit. Jackson nicméně upozorňuje, že jeho tým nebude triky kompletně předělávat a celé znovu renderovat.

Namísto toho prý jen tu a tam „zahladí jisté malé nedokonalosti“, tudíž rozdíl by neměl být nijak radikální. 4K verze Pána prstenů tak má vypadat pořád tak, jak si ji pamatujete, jen už obstojí po technické i trikové stránce mnohem lépe i z pohledu dnešního diváka a vůbec má všech šest filmů působit tak, jako by je natočil Jackson letos.

zdroj: Warner Bros. Pictures

Zdroje: New Line Cinema

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.