Další díl oblíbené série o školačce Elle – Ella a superstar

Ella je stále ve druhé třídě, ale jako pilná žačka má celkem dobrou šanci na postup do třetí. Ten se naopak vzdaluje Patemu, který se ne a ne naučit násobilku. A bez znalosti násobilky, jak říká pan učitel, bude Pate ve druhé třídě ještě jako bezzubý dědula.

Ella a superstar Timo Parvela dětská knihaNaštěstí je tu ještě třetí možnost. Když je jeden superstar, tak má na násobilku svoje lidi. Funkce manažera nové superstar se ujímá násobilku (a sepisování smluv) dokonale ovládající spolužák Tuukka a zdá se, že tím je problém s Patem a násobilkou vyřešen. V příběhu knihy Ella a superstar zbývá kamarádům vyřešit už jen pár maličkostí, jako kam přestěhovat pana učitele, s rodinou a hlavně se psy Ko a Jotem, kteří ruší noční klid (a nerudného domovníka) neustálým vytím, jak si v bance vyzvednout sto tisíc euro, nebo jak zařídit comeback skutečné superstar, zpěvačky Elviiry. Ale to už bude přece oproti Pateho násobilce naprostá hračka.

Čtvrté pokračování série o Elle z pera finského spisovatele Timo Parvely přináší čtenářům další příběh plný situačního i slovního humoru, který ocení i dospělí, pokud z knihy budou dětem předčítat. Příběh je srozumitelný pro děti už od šesti let, ale pro samostatné čtení je vhodný spíše pro děti starší, například většina jmen je v původní finské verzi a některé výrazy možná budou potřebovat vysvětlení. Ale ani dospělák se při předčítání určitě nudit nebude.

Další díly série o Elle: Ella ve škole ; Ella a kamarádi ; Ella v Laponsku

Ukázka:

Učitelova odveta

Domovník už byl zase na svobodě, ale měl přísný zákaz přibližovat se. Nesměl se přiblížit k žádné čepici ani na kšilt. Pro jistotu se musel držet dál taky od všech klobouků s krempou nebo čepic s bambulí. Ale nikdo už na hlavě stejně žádnou pokrývku neměl, protože byl květen.

Všichni jsme věděli, že domovník bude chtít pana učitele s rodinou brzy vystěhovat. Nejlépe to věděl učitel sám, a proto nás pozval k sobě domů na poradu. Měl plán, ke kterému nás potřeboval.

Když jsme zazvonili u pana učitele na zvonek, byli jsme trochu nervózní. Ještě nikdy jsme u něj nebyli na návštěvě. Jaké to tam asi má? Už pořídil svému dítěti školní lavici? Zabírá celou jednu stěnu obývacího pokoje obrovská tabule? Mají doma místo reprobeden školní rozhlas? Dívá se celá jejich rodina po večerech místo televize na diapozitivy ze Svaté země?

Ella a superstar Timo Parvela dětská knihaTimo Parvela je původní profesí učitel, píše pro děti i pro dospělé a ve Finsku je v oblasti dětské literatury nepopiratelnou hvězdou. Jeho knihy byly přeloženy do více než třiceti jazyků a získal za ně řadu ocenění. Série o Elle patří k těm vůbec nejpopulárnějším. 

Jediný naprosto klidný byl Pate. Cpal se rozinkami v čokoládě, které dostal od stánkařky za svůj autogram. Pate nám zrovna nabízel rozinky, když na chodbě zhaslo světlo a pan učitel otevřel dveře. Pozval nás dál a rozinek rozsypaných na zemi si naštěstí nevšiml, protože v chodbě byla tma. Já jsem se Patemu bez řečí omluvila za to, že jsem ten sáček s rozinkami vyklopila, ale Pate jenom zašmátral v kapse a s ledovým klidem vylovil čokoládovou tyčinku, kterou dostal od prodavačky v potravinách taky za svůj autogram. Pate už byl docela slavný, a proto měl po kapsách samé dobroty.

Zatímco jsme seděli v učitelově obývacím pokoji, učitelova žena uspávala jejich dítě v dětském pokoji. Všichni jsme byli trochu zklamaní, že učitelé nemají doma nic zvláštního, pokud nepočítáme psí jeskyni vytvořenou z všelijakých papírů a krabic v jednom koutě obývacího pokoje. Ko a Jot v ní spokojeně leželi a z šera na nás svýma svítícíma očima koukali. A na stěně v předsíni visel učitelův rozvrh, do kterého mu jeho žena poznačila, kdy má umývat nádobí, prát a uklízet. Měl docela dost hodin domácích prací.

„Situace se má tak, že potřebuji vaši pomoc,“ nadechl se učitel. „Vy víte, že jsem hodný člověk. Možná až moc hodný, protože mám rád svůj klid. Ale když se rodina, domov nebo domácí mazlíčci ocitnou v ohrožení, i z učitele na prvním stupni základní školy se dokáže vyklubat šelma. Plášť vzdělanosti se protrhne a pod ním se zaskví pancéřový štít. Nemám na vybranou. Domovník, ten krutý a bezcitný člověk, který se nezdráhal vystěhovat ani vlastní ženu, se může kdykoli objevit za našimi dveřmi, ale my se jen tak nedáme! My budeme bojovat!“

Ella a superstar Timo Parvela dětská kniha ilustrace

Učitel měl najednou takový zvláštní pohled a v očích se mu objevil divoký žár. Sotva znatelně jsme se zachvěli, ale zároveň jsme byli ohromně pyšní, že smíme bojovat po boku našeho pana učitele.

„Drahý, nemohl bys bojovat o něco tišeji? Tady se už skoro spí,“ připomněla učiteli jeho žena z dětského pokoje.

„Určitě si pamatujete, co jsem vám vyprávěl o Krymské válce, o Davidu a Goliášovi nebo o zázracích během finské zimní války,“ připomněl učitel pro změnu nám.

Nikdo si nic z toho nepamatoval.

„I malý může vzdorovat velké přesile, má-li dost odvahy, vytrvalosti a podpory,“ poučil nás pan učitel a ukončil svůj plamenný projev slovy: „Budeme bojovat až do posledního muže a vy jste moje armáda!“

„Drahý, slib mi, že budeš opatrný a nezraníš se. A bojujte tiše, ať dítě nevzbudíte,“ požádala nás učitelova žena.

Podívali jsme se jeden na druhého. Tváře nám hořely nadšením.

Byli jsme učitelova věrná armáda. Připadali jsme si jako v Pánovi prstenů. Proměnili jsme se v obyvatele Gondoru, kteří měli zničit Sauronovy skřety.

Ella a superstar Timo Parvela dětská kniha ilustrace

„Musíme zakročit. Musíme postupovat nesmlouvavě,“ pronesl pan učitel, načež udělal pauzu a významně se na každého z nás podíval. Dokonce i Pateho plná pusa rozinek v čokoládě na chvíli přestala žvýkat.

Ella a superstar Timo Parvela dětská kniha ilustraceHluboké ticho přerušila Hanna: „Nalíčíme na domovníka past.“

„Povoláme kavalérii,“ zvolala Tiina.

„Obklíčíme ho,“ navrhla jsem já.

„Znemožníme mu útočit,“ prohlásil Tuukka.

„Utečeme domů a řekneme to mamince,“ popotáhl Samppa.

„Já natáhnu toho domovníka na skřipec,“ zahřměl Provokatér.

„Sepíšeme článek do názorové rubriky,“ rozhodl pan učitel.

Zachvěli jsme se nadšením.

***

Knihu Ella a superstar můžete zakoupit na našem e-shopu

Portál byl založen v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřil především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly knihy pro rodiče i děti jak z oblasti beletrie, tak rozvíjející tvořivost. Nedílnou součástí knižní produkce jsou rozhovory, spirituální tituly, beletrie a non-fiction.  

Přidejte se do newsletteru