Ryanair opět nakupuje v krizi. U Boeingu objednal dalších 75 letadel 737 MAX

Boeing 737 8-200 pro Ryanair. Foto: BoeingBoeing 737 8-200 pro Ryanair. Foto: Boeing

Je to nejbezpečnější letadlo na světě. Lidé ho budou milovat, říká o 737 MAX šéf Ryanairu.

Boeing získal v závěru roku svoji největší letošní zakázku, navíc na svůj aktuálně nejproblémovější model. Ryanair dnes oznámil při virtuální tiskové konferenci, že objedná dalších 75 letadel Boeing 737 MAX.

Oproti původnímu názvu 737 MAX 200 je  Boeing označil jako 737 8-200. Kupuje je ve verzi s vyšším počtem míst než u jiných letadel 737 MAX 8. Do letadla se vejde 197 cestujících na rozdíl od běžných 189.

S předchozími objednávkami tak Ryanair objednává celkem 210 letadel, s Boeingem se dohodl na urychlení dodávky, která má být kompletně dokončena do pěti let. Celková hodnota zakázky je 22 miliard dolarů v ceníkových cenách, je ale velmi pravděpodobná velká sleva. „Umožní nám to se dostat na hranici 200 milionů cestujících ročně během pěti let,“ uvedl šéf Ryanairu Michael O´Leary. Počet letadel ve flotile Ryanairu má přesáhnout šest set kusů.

Nové letadlo podle šéfa Ryanairu nabídne větší komfort: cestující mají mít více prostoru na nohy a stroj bude tišší. Dopravci také pak sníží o 16 % náklady na spotřebu. O’Leary věří, že se letecká doprava už příští rok výrazně zvedne. „Lidé toto letadlo budou milovat,“ dodal O’Leary.

Podle O’Learyho jde o nejbezpečnější letadlo na světě. „Žádné jiné letadlo neprošlo takovou kontrolou,“ uvedl. Pro Boeing jde možná o průlomový kontrakt, kterým by mohl přesvědčit i ostatní aerolinky k objednávce dalších strojů.

I když Boeing dosud neuvedl, že by se chtěl zbavit slova MAX v názvu letadla, v tiskové zprávě je uvedeno pouze jednou. Jinak se mluví pouze o letadle 737 8-200.

Ryanair tak dál zůstává věrný Boeingu, jeho stroje využívá od roku 1994. Potvrzuje se také tradiční strategie irského dopravce: nakupovat letadla v době, kdy je letectví v krizi. Předchozí velké nákupy uskutečnil po teroristických útocích v roce 2001, další po vypuknutí hospodářské krize v roce 2008.

Tagy boeing Boeing 737 MAX Ryanair Top
36 komentářů