Začíná PAF 2020: Jesse Kanda, audiovizuální umění, online performance a živá Olomouc

Jesse Kanda/výstava Jesse Kanda/výstava foto: Monika Abrhámová

Letošní ročník olomoucké přehlídky animovaného filmu a současného umění PAF se uskuteční od 3. do 6. prosince. Jako většina filmových i hudebních festivalů bude její program z velké části online či v živém streamu. Vybrané filmy, diskuze, premiéry audiovizuálních projektů, performance i dětský program budeme moci sledovat v časovém harmonogramu na webu a Facebooku, ale také skrze platformy Zoom a Twitch. Vůbec poprvé bude online kompletně zpřístupněna soutěž Jiné vize CZ, kterou letos kurátorsky zaštítí Lumír Nykl a Tina Poliačková. Tento rok probíhá festival také ve dvou zahraničních mutacích – PAF London (již proběhla 29. listopadu) a PAF New York, která nás čeká 13. prosince.

Tématem PAFu 2020 je klasická desková hra založené na poklidné koncentraci, logických kombinacích a mnohých proměnách. „Domino je pro nás metaforou rozvahy a rozložení pravidel mezi předem daný počet míst a počet hráčů, na druhou stranu jde i o ilustraci pádu a rychlé řetězové reakce,“ říká ke koncepci programový ředitel Martin Mazanec.

Lol K Lol K
Jako každý rok se můžeme těšit na hudební i audiovizuální program. Skladatel Bill John Bultheel odehraje živě streamovanou performance v kapli Božího těla v olomouckém Konviktu. Online performance připravuje enigmatický, ambient-popový projekt Relax Kevin, živě streamované bude také vystoupení britského producenta LOL K, kterému aktuálně vychází nahrávka u labelu Halcyon Veil. V rámci rádiových bloků budeme moci poslouchat mixtapy spolupracujících producentů Isama Zing, Pjoniho a Ink Midgeta, dvojice Blazing Bullets (dirrtina & dzurillah) nebo Dominika Gajarského alias Slowmotiondancera.

Dalším zajímavým programovým bodem je například výstup progresivního divadla D'epog v kooperaci s multimediálním umělcem Martinem Blažíčkem v projektu, kde kombinují aspekty manipulovaného pohyblivého obrazu a divadelní performance. Několik performancí a vstupů připravuje Televize Estráda – kolektiv loutkového divadla adaptovaného pro generaci Z.

Jacob Broms Engblom – Pattern Extraction Jacob Broms Engblom – Pattern Extraction
PAF zve dále na americkou umělkyni Marisu Olson či performance belgického post-klubového producenta Ssalivy. Skutečně živou součástí festivalu budou výtvarné instalace a výstavy ve veřejně přístupných místech Olomouce, např. v interiérech tramvají nebo palmovém skleníku výstaviště Flora Olomouc. Jedním z nejvýraznějších jmen letošního programu je bezpochyby tvůrce digitálních mutantů Jesse Kanda. Ten se na PAF vrací po dvou letech a chystá výstavní projekt pro rozměrnou plochu v místech plánované stavby diskutovaného Středoevropského fóra. Zakladatelka platformy Institut úzkosti Barbora Kleinhamplová se zapojí s výstavou pro pouliční galerii Vitrína Deniska a švédský digitální umělec Jacob Broms Engblom pak v rámci PAFu bude mít hned dvě výstavy – pro obrazovky 9:16pm ve výlohách Muzea umění Olomouc a v online galerii spořičů obrazovek (ScreenSaverGallery).

PAF také v letošním roce poprvé vydává tištěnou publikaci na pomezí sborníku, autorských textů, katalogu a magazínu.

PAF 2020, Olomouc – různá místa – online, 3.-6. 12. 2020

 

    vychází za podpory
    EEA and Norway grants
    Ministerstvo kultury ČR
    Nadace Český hudební fond
    NADACE ŽIVOT UMĚLCE

    Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.