Skiareál Lipno čeká na podmínky k otevření

LIPNO NAD VLTAVOU - 03.12.2020 16:39


Přesto, že veřejnost je všeobecně nabádána k pohybovým aktivitám a odborníci potvrzují pozitivní vliv pohybu a sportu na fyzické i psychické zdraví, skiareály stále nemají jasno, kdy a za jakých podmínek budou moci otevřít.

Sjezdovky Skiareálu Lipno už pokrývají první centimetry sněhové pokrývky a vše je téměř připraveno k zahájení zimní sezony. K zajištění bezpečnosti byly vynaloženy nejen finanční prostředky, ale také úsilí mnoha zaměstnanců a zdánlivě tedy nic nebrání spuštění lanovek a přivítání prvních lyžařů na lipenské svahy. Jedinou překážkou pro otevření areálu jsou nejasná pravidla pro otevření a fungování lyžařských areálů a horských středisek v České republice.

"Vnímáme celou epidemickou situaci a obtížnost rozhodnutí, ale jsme připraveni otevřít a nemáme dosud jasně dané podmínky, za jakých tak můžeme učinit. Vláda tak drží v nepříjemném napětí nejen nás provozovatele, ale i většinu našich zaměstnanců," potvrzuje obtížnou situaci generální ředitel Skiareálu Lipno Matěj Kratochvíl.

Díky pohybu na rozlehlých plochách areálu připadá na každého sportovce zdaleka více než 15 m2, které jsou určeny pro vnitřní prostory obchodů. Ve Skiareálu Lipno, který nabízí lyžařům více než 13 km sjezdovek a 4 lanovky, se nenachází ani jediná lanová dráha s uzavřenými kabinkami. Účelné není ani omezování počtu osob na sedačkových lanovkách, které by způsobilo prodloužení čekací doby na nástupištích. I tak budou vnější prostory nástupu na lanovku regulovány, aby bylo mezi návštěvníky dostatek prostoru.

"Případné omezení nebo uzavření našeho areálu by mělo velké dopady i na navázané služby a profese, jako jsou například ubytovatelé a restauratéři. Lipenský skiareál je jedním z oblíbených cílů pro rodiny s dětmi, které jej vyhledávají zejména pro širokou nabídku aktivit vhodných pro děti i dospělé. Věříme, že se již v nejbližších hodinách nebo dnech dočkáme smysluplných podmínek pro otevření areálu," informuje tisková mluvčí Skiareálu Lipno Olga Kneiflová a dodává, že aktuální informace je možné získat na webových stránkách www.lipno.info nebo na facebookovém profilu #Skiareallipno.

Jednou z možností, jak omezit shromažďování osob například u pokladen, je nákup skipasu online. Navštívit e-shop www.lipnocard.cz, nakoupit jednodenní či vícedenní skipas a po příjezdu na Lipno už jít rovnou k turniketům. Takto lze mít předem připravenou i vstupenku na Stezku korunami stromů, která má v prosinci otevřeno, kromě Štědrého dne, denně od 10 do 16 hodin.

arm