Otevření - neotevření vyvolává na Lipensku naději, ale i chaos a obavy

LIPNO NAD VLTAVOU - 03.12.2020 17:38 - Aktualizováno: 03.12.2020 17:38


Po téměř 60 dnech se dnes otevírá většina hotelů na Lipensku. Hoteliéři využili nucenou pauzu k nutným opravám a úklidu. Na větší investice ale většině majitelů hotelů a penzionů nezbyly po dvojnásobné přestávce peníze a sčítají ztráty. Ty v jedné z turisticky nejnavštěvovanějších oblastí u nás dosahují vyšší desítky milionů korun. Všichni jsou však nepříjemně překvapeni z neočekávaného usnesení vlády, které uzavřelo sjezdové areály do 12. prosince.

Aktuálně zaměstnanci hotelů řeší především změny termínů pobytů, které si hosté přesouvají na zimu či jaro příštího roku. Většinou kupují vouchery, které si vyberou někdy v roce 2021. Nejbližší týdny a měsíce na Lipně výrazně ovlivní skutečnost, zda bude možné lyžovat na zdejších sjezdovkách, respektive jak bude vláda regulovat jejich provoz.

"Velikou nejistotu až zmatek přineslo na Lipensko vládní nařízení, které uzavřelo sjezdové areály i v době, kdy je podle protiepidemického systému PES celá země zařazena do 3. stupně. Otevírají se obchodní centra, hotely, restaurace, školy, kde se lidé setkávají v uzavřených prostorách a na sjezdovce, kde je člověk pod širým nebem, dochází k zákazu činnosti" Nikdo tomu nerozumíme,“ řekl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci území od Stožce po Rožmberk.

"Vnímáme celou epidemickou situaci a obtížnost rozhodnutí, ale jsme připraveni otevřít a nemáme dosud jasně dané podmínky, za jakých tak můžeme učinit. Vláda tak drží v nepříjemném napětí nejen nás provozovatele, ale i většinu našich zaměstnanců," komentuje obtížnou situaci generální ředitel Skiareálu Lipno Matěj Kratochvíl.

"S napětím čekáme, kdy bude povoleno zahájení provozu ve Skiareálu Lipno, protože převážná většina zimních pobytů je více či méně spojena s lyžováním. Je to pro nás samozřejmě složité. Přestože jsme uzavřeni, jsme zavaleni komunikací s hosty, přesuny rezervací, zpřesňujícími informacemi," uvedl Luboš Krejza z Lipno Lake Resortu v Lipně nad Vltavou.

Podle Jiřího Mánka také registruje řada hoteliérů a ubytovatelů nezvyklé žádosti o práci. "Máme neobvyklé poptávky od lidí, kteří pracují v okolí lyžařských vleků z různých koutů republiky. Oslovují nás s tím, že se dá očekávat omezování provozu lyžařských vleků a tedy i omezení tržeb v navazujících službách. Proto hledají práci v hotelích v těch částech Lipenska, které nejsou tolik vázané na skiareály. Lidé potřebují jistotu práce i příjmu, docela je chápu, ale vláda vyvolává spíše chaos a prohlubuje nejistoty," uvedl.

V rustikálním hotelu Knížecí cesta v Bližší Lhotě u Horní Plané využili pauzu k dokončení hotelu. "Měli jsme každý týden několik služebních pobytů, věnovali se údržbě areálu, generálním úklidům a přípravám na dokončení nového wellness a nových 11 apartmánů," uvedl ředitel hotelu Petr Zemek.

O prosincových víkendech otevře hotel Růže v Rožmberku. "Nečekáme zisk, ovšem pouze jakési oživení našeho hotelu. Dále hotel zřejmě opět uzavřeme. Toto přečkávání bylo samozřejmě ještě těžší než to jarní...pro mnohé likvidační. Investice a větší úpravy jsme neplánovali už z toho důvodu, že jsme stále nevěděli, jak se dále situace vyvine a tedy nic nechtěli riskovat," uvedl jeho provozovatel Jan Hanuš.

Irena Pešková, majitelka Penzionu u Pešků z Horní Plané, provoz nepřerušila, protože zde nárazově přespávali hosté na služební cestě. Investicím se kvůli nedostatku financí raději vyhnuli. "Nyní již nemáme rezervy a musíme si nechat peníze, protože nevíme, co bude na jaře. S velkou podporou naší vlády počítat nemůžeme," uvedla.

Peníze pro investice schází po nuceném zákazu návštěv také Vladislavu Šlégrovi z hotelu Lesovna na Svatém Tomáši. "Sčítáme další ztráty a aktuálně nemáme z čeho investovat. Bohužel rozhodnutí vlády se netýká pouze období, kdy jsme bezprostředně uzavřeni, ale bohužel se zastavily i jakékoli objednávky do budoucna. Aktuálně máme obsazený jeden pokoj ze soboty na neděli, ostatní rezervace jsou zrušené," uzavřel Šlégr.

arm