Varování z první linie: Covid-19 není chřipka! Zdravotnice mluví i o testování či zkušenosti s hygienou

Ilustrační fotografie Rozhovor

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

3. prosince 2020 14:11

ROZHOVOR – Tisíce zdravotníků už se během probíhající epidemie nakazily koronavirem. Do této skupiny patří i naše respondentka, která má zkušenost nejen se samotnou nemocí, ale i s testováním a hygieniky.

V první části rozhovoru pro stars24.cz zdravotní sestra Veronika popsala, jaký průběh u ní covid-19 měl. Na základě vlastní zkušenosti proto varuje všechny, kdo mají tendenci nemoc zlehčovat. „Není to běžná chřipka, opravdu není,“ konstatuje.

Ve druhém pokračování zdravotnice prozradí, jakou zkušenost má se samotným testováním či s hygieniky, pro které má v současné době pochopení. „Hygiena se zkrátka snaží, ale není v jejich moci, aby to stíhali,“ říká narovinu.

Vy jste říkala, že jste si prvně myslela, že je to obyčejné nachlazení. U lidí, kteří tu nemoc zlehčují, tak se často objevuje to srovnání s běžnými respiračními onemocněními. Jak tohle srovnání po osobní zkušenosti s covidem vidíte?

Já opravdu byla takový ten optimista, myslela jsem si, že to nemohu chytit, říkala si, že to bude opravdu jen nachlazení a bude chodit zase do práce. U mě ten počátek byl, jak když vám prostě začíná taková škaredá chřipka. Musím ale vzkázat takovým těm zlehčovatelům, co píšou „stop rouškám“ apod., není to běžná chřipka, opravdu to tak není.

V čem spatřujete rozdíl?

Každý máme nějaký organismus, někdo víc trpí na bolesti hlavy, jiný víc na nějaké nevolnosti. Myslím si, že vir toho covidu cílí na to, na co je ten člověk slabý. Já vím, že mám prostě slabé zažívací ústrojí, tak u mě bude nejvíce působit právě tam. Určitě to není běžná chřipka, jsou tady i mladí, zdraví, hubení lidé, kteří na ten covid opravdu umírají.

Jak jste postupovala, když jste pojala podezření, že byste mohla být nakažená?

V sobotu, kdy jsem se dozvěděla, že jsem byla ve styku s nakaženým, jsem se ihned přihlásila přes rezervační systém na pondělí na testy. Když jsem šla, už mi nebylo moc dobře. Měla jsem trochu problémy s obvodní lékařkou, která se zdráhala mi test napsat s tím, že by na ně taky mohl chodit kdokoliv. Tak jsem jí odvětila, že se potřebuju vrátit do práce.

Jak tahle epizoda nakonec dopadla?

Žádanku jsem dostala, výtěr mi udělali. Výsledek mi přišel opravdu až za nějakých těch 36 hodin. Byla jsem tam v pondělí ráno, výsledek přišel až v úterý o půl desáté večer. Abych to hygieně usnadnila, tak oni vám napíšou esemesku, kde vy se přihlásíte a zadáte základní údaje jako váha, výška, vaše kontakty apod. Oni by pak měli kontaktovat vás i ty osoby, které jste nahlásil.

Stalo se to?

Já jsem samozřejmě nahlásila manžela a mojí maminku. Ještě ten den, kdy jsem znala výsledek, jsem na testy přihlásila manžela. Tam už šlo vidět, jak ta kapacita testování nestíhá, protože tam měli prostor až za další tři nebo čtyři dny, pro naše dvě děti vlastně až za týden. Mamince se třeba dodneška nikdo neozval.

Jak tedy počínání hygieniků hodnotíte?

No, jak to říct… U nás jsou ty dámy velice šikovné, snaží se, jak můžou. Myslím si, že je jich celkově málo a opravdu to nestíhají. Ty kapacity nejsou. Bylo nepříjemné takhle dlouho čekat. Oni vám pošlou výsledek, od kterého se vám o dalších deset dní prodlužuje karanténa, takže my jsme vlastně byli od 12. do 30. října v karanténě. Hygiena se zkrátka snaží, ale není v jejich moci, aby to stíhali.

Říkala jste, že obvodní lékařka zprvu nebyla úplně nápomocná, přesto se chci zeptat, zdali jste byli v kontaktu poté, co vám test vyšel pozitivně? Dávala vám nějaké rady nebo doporučení k léčbě?

Lék na covid prostě není, tak jsem to pojala následovně: dostatek tekutin a vitamínů, symptomatická terapie neboli léčba příznaků.

Jaká je vaše zkušenost s testováním? Je to opravdu tak nepříjemné, jak se říká?

Vyrojilo se mnoho spekulací o tom, kam až se ta štětička strká, že do mozku a že odkapává mozkomíšní mok a různé jiné šílené teze. Já jsem sice zdravotní sestra, ale všeobecně nemám ráda navštěvování zdravotnických zařízení či vyšetření. Hodně jsem trpěla, že tam musím jít, víc jsem se bála toho vyšetření než samotného výsledku. Musím ale říct, to bych ráda zdůraznila, že se nikdo nemusí bát. To vyšetření trvá snad jenom pár vteřin, co vám tam zašťourají v nose. Není to nic příjemného, na co by člověk rád vzpomínal, ale není to strašně nepříjemné a bolestivé. Prostě vám jenom zašťourají v nose.

Témata: rozhovor Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři Zdravotnictví hygienici nemoci