Dnes Pátek - oblacno 2°C
Zítra Sobota - skorojasno 7°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Právo

Šikanovaným seniorům v pobytových zařízeních by měla pomoci novela zákona o sociálních službách

Ponižování, nadávky, výsměch… i tak vypadá šikana seniorů v pobytových zařízeních, kterou musí někteří z nich trpět. Pomoci by jim měla novela zákona o sociálních službách z pera Ministerstva práce a sociálních věcí, její předložení je ale v nedohlednu.  

„Pokud nedojde k posunu, jsme připraveni podat pozměňovací návrh k poslanecké novele, která už je hotová a leží ve Sněmovně. Seniory musíme začít skutečně chránit, ne o tom jen mluvit,“ sdělila poslankyně Monika Červíčková (ANO).

Od kauzy šikany seniorů v ostravském domově Slunečnice uběhl víc než rok, přesto v české legislativně stále chybí nástroje, jak tuto zranitelnou skupinu obyvatel chránit. Pomoci by jim měla novela zákona o sociálních službách, kterou připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí – jak se však zdá, její předložení je v nedohlednu.

„V reakci na interpelaci mi paní ministryně slíbila, že novelu předloží do konce listopadu a pokud se tak nestane, je připravena ke společnému jednání. Novela tu zjevně stále není, proto paní ministryni v následujících dnech pozvu na jednání naší pracovní skupiny, kde budeme řešit další postup,“ uvedla poslankyně Monika Červíčková (ANO) na včerejší tiskové konferenci k závěrům kulatého stolu na téma šikany seniorů v pobytových zařízeních.

Toho se vedle Červíčkové zúčastnila například zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková, ředitel neziskové organizace ŽIVOT 90 Jan Lorman nebo předseda Etické komise Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Pavel Čáslava. Podle Lormana je zneužívání a zanedbávání starších dospělých závažný problém, který je potřeba urychleně řešit: „Česká republika potřebuje akční plán, jak tenhle smutný trend zastavit, a především ukotvit právo na důstojné zacházení do zákonů o sociálních a zdravotních službách, včetně sankcí za jeho nedodržování,“ vysvětlil.

Právě takové řešení přitom obsahuje poslanecký návrh novely zákona o sociálních službách, který už ve Sněmovně leží. „Klienti zařízení sociálních služeb jsou velmi často ve zranitelném postavení a mohou být vystaveni jednání zasahujícímu do jejich soukromí, bezpečí a integrity či jinak ponižujícímu zacházení. Toto jednání nemusí dosahovat intenzity trestného činu, ale přesto může jít o závažný zásah do lidské důstojnosti, kterému má stát povinnost bránit a případně jej efektivně postihovat. Novela proto počítá se zavedením zcela nové skutkové podstaty přestupku v souvislosti s neoprávněnými zásahy do práv klientů sociálních služeb,“ vysvětluje Červíčková s tím, že pokud v jednání s ministerstvem nedojde k posunu, bude prosazení poslaneckého návrhu prioritou.

Zároveň považuje za nezbytné vytvořit nezávislý mechanismus prošetřování stížností na kvalitu poskytovaných sociálních služeb. Ty totiž často zapadnou, jak potvrzuje i zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková: „Druhá vlna pandemie covid-19 s sebou opětovně přinesla zákaz návštěv klientů pobytových sociálních služeb a zdravotnických zařízení lůžkové péče, byť tentokrát s větším počtem výjimek a dopadající tak na menší počet klientů. Stále se na nás ale obracejí blízcí klientů těchto zařízení s tím, že jim není umožněno svého blízkého navštívit. Současná situace tak znovu poukazuje na potřebu vytvoření funkčního stížnostního mechanismu. Pozornost je zároveň nutné obrátit i na neregistrovaná zařízení, která poskytují péči bez oprávnění. Obvykle se jedná o zařízení, jež mají nejblíže k domovům pro seniory: vzhledem k tomu, že nikdo neví, co se v těchto zařízeních děje, mohou být jejich klienti ohroženi na zdraví i životě,“ upozornila Šimůnková.


Autor: TZ, red

Bezplatná právní poradna Prahy 15 opět otevřena

24. dubna 2024 v 08:21

Praze 15 se podařilo získat dotaci v rámci programu prevence kriminality, jehož součástí je také podpora právní služby seniorům a matkám samoživitelkám.

Praha 14: Občanská poradna se rozšiřuje o služby Remedium

9. března 2024 v 07:44

Nabídka bezplatného právního poradenství, které MČ dlouhodobě zajišťuje, se rozšiřuje o služby Občanské poradny Remedium. Na konzultace není třeba se objednávat. Zájemcům bude poskytnuta právní pomoc v oblasti výkladu zákonů a prováděcích předpisů, uzavírání smluv či podání k soudům a státním...

Praha 14 opět otevře bezplatnou právní poradnu

31. ledna 2024 v 06:59

Provoz bezplatné právní poradny na radnici Prahy 14 bude od 31. ledna obnoven. Právní konzultace budou opět poskytovány každou středu v čase od 7:30 do 12:30 hodin.

Přednáška v Praze 1: Co dělat když

22. ledna 2024 v 07:43

Středisko sociálních služeb Praha 1 připravilo na únor zejména pro věkově zralé sousedy aktivity nejen z kultury. V programu najdou také podporu pohybu a právní rady. V úterý 6. února budou zájemcům k dispozici zástupci občanské poradny, kteří vysvětlí jaká máte práva...

Bezplatné dluhové poradenství na radnici Prahy 14

11. ledna 2024 v 09:58

Praha 14 od ledna zavádí novou službu – bezplatné dluhové poradenství poskytované certifikovanou poradkyní Lucií Vlčkovou.

Bezplatná Právní poradna Prahy 4 i letos

8. ledna 2024 v 10:37

Bezplatná Právní poradna je určena výhradně pro občany Prahy 4 s trvalým bydlištěm na území městské části Praha 4. K dispozici bude každou čtvrtou středu v měsíci od 15 do 17 hodin na Nuselské radnici, Táborská 500, Praha 4.

Pojišťovny nově zaplatí očkování proti HPV dalším „náctiletým“

1. ledna 2024 v 07:33

Dětský očkovací kalendář se mění. Od 1. ledna 2024 je očkování proti lidskému papilomaviru (HPV) plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění mnohem větší skupině „náctiletých“. Doposud proplácely zdravotní pojišťovny vakcíny jenom 13letým, od nového roku už je ale uhradí všem dívkám a chlapcům...

Odškodnění za nehody a pracovní úrazy bude příští rok vyšší

14. prosince 2023 ve 13:08

Český statistický úřad ohlásil růst průměrné mzdy, nová celostátní hodnota je 42 658 korun, což představuje 7,1% navýšení oproti roku 2022. Výše mzdy ve třetím čtvrtletí má přitom zásadní vliv na odškodňování dopravních nehod a pracovních úrazů pro následující rok. Podle společnosti Vindicia poté,...

Praha 11: Omezení provozní doby právní poradny

9. prosince 2023 v 07:00

Radnice Prahy 11 informuje, že ve středu 13. prosince bude uzavřena právní poradna pro občany městské části v Ocelíkově ulici.

Další články
Nahoru