Sloužím hudbě za každou cenu, řekl Lukáš Vondráček na svém online recitálu

Po úspěšném zahájení letošní sezóny Janáčkovy filharmonie Ostrava uhodila stejná rána, jako na ostatní soubory. Zákaz nejen zpěvu, ale i všech společenských akcí. A tedy orchestrálních i komorních koncertů a recitálů. Po chvíli doufání, že bude zase dobře, se management filharmonie rozhodl, že recitál klavíristy Lukáše Vondráčka, rezidenčního umělce sezóny, se uskuteční a bude vysílán online. A proto si v den koncertu mohli posluchači naladit kanál a pustit si koncert doma. Současně byl nahráván i Českým rozhlasem 3 Vltava.
Janáčkova filharmonie Ostrava, Lukáš Vondráček (foto Martin Straka)

Lukáš Vondráček patří k českým špičkovým klavíristům s osobitým stylem a přístupem k hudbě a k podmínkám jejího provozování. Je si vědom své ceny a nebojí se ozvat, když má pocit nespravedlnosti. V Ostravě je na domácí půdě, pochází z Opavy a s ostravskou filharmonií hrál poprvé jako desetiletý chlapec. Od té doby má nastartovanou kariéru, podpořenou prvním místem v klavírní soutěži královny Alžběty.

O jeho recitál byl v Ostravě velký zájem, a proto přistoupil na streamování koncertu. Na otázku moderátorky po koncertě, jaké jsou jeho pocity po hře za tak nestandardních podmínek, odpověděl: „Není důležité, za jakých okolností hraji, sloužím hudbě za každou cenu.“ A posluchači se mohli sami přesvědčit, že je to pravda.

Program koncertu musel být vzhledem k okolnostem zkrácen na hodinu. Proto zazněly jen první dvě plánované sonáty. Jako první to byla Sonáta pro klavír č. 21 B dur D960 Franze Schuberta. Poslední sonáta skladatele, který ji složil těsně před svoji smrtí ve věku pouhých 31 let. Představitel vídeňského raného romantismu byl mistrem melodiky. Sonáta má čtyři věty: Molto moderato, Andante sostenuto, Scherzo – Allegro vivace con delicatezza a poslední Allegro ma non troppo – Presto. Je tu mnoho příležitostí pro klavíristu, jakým je Lukáš Vondráček. Do hry dával lehkost, něhu, hravou radost i kontrastní dramatičnost, vše s nadhledem technicky skvěle vybaveného virtuosa.

Janáčkova filharmonie Ostrava, Lukáš Vondráček (foto Martin Straka)

Ve druhé části recitálu přednesl Sonátu č. 1 C dur Johannese Brahmse, kterou zkomponoval v roce 1853. První věta Allegro má poněkud beethovenovský charakter, následující Andante je pojato variačně se závěrečnou codou jako kánonem a zpracovává německou milostnou píseň. Třetí věta je energické Scherzo a na závěr přichází Allegro con fuoco, na téma skotské balady. Klavíristovi přináší tato sonáta příležitosti k předvedení technicky náročných pasáží, ale především je tu nepřeberně možností vyjádřit emoční napětí a nálady. Virtuosní pasáže jsou na hranici technických možností a udivují precizností i lehkostí, kultivovaností a upřednostňováním pianových ploch, při zachování transparentnosti a rozmanitosti dynamické škály. Akordické plochy jsou mohutné a dramatické, přesto nehraje na efekt, ale podřizuje se potřebám výrazu skladby. Přesto, že bylo vidět, že dal do přednesu skladeb vše a zaslouží si odpočinek, vyhověl moderátorce a dal jako přídavek Arabesku Roberta Schumanna a hrál ji s takovou něhou a lehkostí, jako by sedl ke klavíru zcela odpočatý.

Janáčkova filharmonie Ostrava, Lukáš Vondráček (foto Martin Straka)

Koncert se konal v koncertním sále Domu kultury města Ostravy, klavír na pódiu a za ním umělec, před prázdným sálem. Na pódiu s ním byla ještě moderátorka Kateřina Huberová, která setrvala i v průběhu hry jako posluchač. Dalším posluchačem na druhém konci pódia byl ředitel Janáčkovy filharmonie Ostrava Jan Žemla. O přestávce mezi oběma skladbami si oba „posluchači“ povídali o klavírním umění a o možnostech provozovat koncertní činnost v této neradostné době, neboť ředitel Žemla je původním povoláním také klavírista. Dokázal proto zhodnotit jak sólistův projev, tak jeho přístup k hudbě. Jako pozitivní stránku večera uvedl navozenou atmosféru domácích koncertů období 19. století, kdy tohle velmi komorní muzicírování bylo oblíbené a skladby, které toho večera zněly, byly i pro takovéto příležitosti psány. Online koncerty jsou dnes jedinou příležitostí pro hudebníky, jak zůstávat ve formě a důvodem, proč se potkávat. Proto bude ještě jeden koncert online, vystoupí soubor Camerata Janáček a před Vánoci se připravuje koncert na přání. Novoroční koncert se uskuteční určitě, ať již živě nebo online. A Filharmonie Ostrava se těší na další příležitosti hrát svému publiku.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


4.3 4 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments