Začala jako nevýrazná modelka, dnes boří tabu. Tyra Banks je žena mnoha tváří

Kontroverzní Tyra Banks
Kontroverzní Tyra Banks
Foto: Showpix.cz
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 12. 2020

Bylo jí jen 15 let, když získala první příležitost ve světě módy. Dřela, učila se, a už o 5 let později předváděla a fotila i pro ty nejluxusnější značky. Dnes už 47letá Tyra Banks ani nyní nemá moc šancí si od práce odpočinout, uléhává ale s pocitem, že dokázala v módním průmyslu zbořit hned několik tabu.

Pro Tyru Banks byla kariéra modelky snem už od dětství. Její matka ji plně podporovala a chodila s ní na nejrůznější konkurzy, úspěch ale dlouho nepřicházel. Naopak přišlo odmítnutí od 4 prestižních agentur, než se jedna Tyry konečně ujala.

Tyra se od jiných modelek lišila. Její barva pleti v té době nebyla považována za atraktivní, měla vysoké čelo a musela si dávat pozor na svůj široký úsměv. O útrapách provázejících její počátky mluvila nesčetněkrát.

Naomi Campbell a Banks platí za průkopnice, díky kterým se začaly v módním průmyslu víc prosazovat ženy s tmavější pletí. Byla první Afroameričankou, která se objevila na titulní straně magazínů GQ a Sports Illustrated. Postupem času už sama na sebe nemusela být ani tak přísná.

Úlevy

Jako modelka si Tyra Banks vytvořila jméno, byla i andílkem Victoria’s Secret a dostávala jednu zakázku vedle druhé. Mohla si tak dovolit jíst, na co zrovna měla chuť a bez výčitek. „U nové modelky se nikdo s retuší obtěžovat nebude. Máš vady? Jdi jinam. Mé nedokonalosti díky jménu už všichni ignorovali a při úpravě fotek je odstranili,“ řekla ve své show.

Dnes už se na molech Tyra objeví jen výjimečně, ani tak si od pracovních povinností moc neoddechne. Hraje ve filmech a seriálech, píše knihy a moderuje populární americké pořady, mezi nimi například America’s Got Talent. Mezitím stíhá i bavit své fanoušky na Instagramu vtipnými selfies. Ukazuje se i bez make-upu.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.