InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Změny v ZVVZ: Jeden ředitel pro čtyři společnosti. Firma získala významnou zakázku pro Tušimice

Peter Bodnár , Autor: L. Kolářová

Peter Bodnár     Autor: L. Kolářová

MILEVSKO – Od dubna vede holding ZVVZ nový generální ředitel Peter Bodnár (60). Pracoval mimo jiné v manažerských pozicích ve Škodě Praha, také ve skupině ČEZ, naposledy se věnoval konzultačním činnostem. Majitel Ivan Zach, reprezentující vlastníka ZVVZ, firmu GES Industry Europe, ho ustanovil předsedou představenstva všech čtyř společností holdingu – ZVVZ GROUP, Enven Engineering, Machinery a ZVVZ a. s. Proč nastal tento neobvyklý krok a co se vlastně ve společnosti děje? Peter Bodnár odpovídal na otázky Milevských novin a nastínil další plány.


Přišel jste do Milevska jako krizový manažer?
Nepřišel jsem jako krizový manažer. Firma není v konkursu, ani v krizi, ale na trhu je situace, jaká je. Kvůli útlumu spalování uhlí dochází k poklesu poptávky po tradičních produktech ZVVZ. Přijal jsem nabídku majitele firmy pana Zacha, abych pokračoval v řízené restrukturalizaci a pomohl k rozvoji. Firma bude muset aktualizovat své výrobní porfolio, vyrábět víc podle vlastního inženýringu a kromě tradičních produktů jako jsou přepravníky, ventilátory nebo klimatizace rozvíjet další produkty nejen pro energetiku, ale i pro cementárny, hutě, důlní průmysl, pro aerodynamické tunely. Nabízíme i rekonstrukce a modernizace zařízení. Pokračujeme v debatách s firmou ČEZ a Jadernou elektrárnou Temelín o rozšířeném poskytování servisních činností. Majitel pan Zach chce firmu ZVVZ stabilizovat a hledal manažera, který se toho ujme.

Asi nebude samosebou, že teď mají čtyři společnosti holdingu jednoho generálního ředitele?
Ano, stal jsem se generálním ředitelem pro všechny čtyři klíčové firmy holdingu ZVVZ – ZVVZ GROUP, ZVVZ Enven Engineering, ZVVZ Machinery a ZVVZ a. s. Majitel společnosti na můj návrh souhlasil, že koordinace činnosti těchto společností je nevyhnutelná a musí sledovat společný zájem. ZVVZ Engineering realizuje obchodní případy a od mého nástupu všechny zakázky, které Engineering získal, bude vyrábět přednostně naše firma Machinery. V minulosti to tak úplně nebylo. Na pozici obchodního ředitele pro Machinery nastoupil David Barva a pro Engineering Michal Belianský, výkonnou ředitelkou Enven Engineeringu je místopředsedkyně představenstva Bohumila Chrappová. Máme na věci stejný pohled. Do Milevska přišli zkušení lidé z mezinárodního byznysu, vytvářejí si nové týmy a je tu předpoklad získat víc bonitních zakázek. Do března si vrcholový management dal za úkol aktualizovat podnikatelskou strategii v souladu s očekáváním vlastníka.

Tady vždycky rezonovala otázka, jestli má zdejší tradiční firma stát na doma vyrostlých manažerech, nebo je naopak lepší někdo s pohledem zvenčí. K čemu se přikláníte?
Nemyslím si, že je nutné rozlišovat místní a příchozí. Dnes je úplně běžné, že lidé chodí za projekty, když se někde objeví příležitosti, a ne projekty za lidmi. Samozřejmě první volba je zkusit napřed lidi, kteří už tu v pracovně právním vztahu jsou, a teprve pak hledat venku. Obchod se dřív realizoval přes Škodaexport, ČKD, Škodu Praha, Vítkovice a další firmy, které už nejsou na trhu nebo mění svoji podnikatelskou strategii. Každý se teď musí o sebe postarat sám. Takže potřebujeme lidi, kteří jsou schopni komunikovat a jsou způsobilí naše výrobky prodat napřímo koncovým uživatelům. Máme své relativně dobré produkty a poddimenzovaný prodej. Od května jsme také proto otevřeli pobočku v Praze. Byznys se odehrává tam, kde si to přeje zákazník. V Praze se budeme zabývat rozvojem obchodu, dnes tam pracuje deset lidí a postupně propojujeme obchod a rozvoj nových produktů spolu s naší firmou EVECO, která se zabývá čištěním spalin. Možná dřív stačilo, že jsme dobří a zákazník si nás najde. Dnes už to ale neplatí. Obchodníci cestují do Turecka, Německa, Francie, Švédska, musí pochopit, co přesně zákazník potřebuje, a doma je potřeba zázemí, kde se vypracuje konkurenčně schopná nabídka, která uspěje řešením i cenou. Zatímco ve výrobních profesích je symbióza s regionem nevyhnutelná, byznys nezná hranice. V Milevsku z historické zkušenosti ZVVZ vznikla řada firem, které jsou úspěšné, ale ty si od nás nic nekoupí. Firma se musí překlopit do role exportéra, podstatné je mít lidi, kteří ji posunou dál. Nejen mít doma zaměstnance, ale vytvořit si prodejní síť a dealerskou pro produkty opakované výroby jako jsou například přepravníky. Svět se globalizuje. Je nutné se otevřít světu a nebýt tu na pospas osudu. Firma ZVVZ zůstala v českých rukách, majitel chce tuto baštu industriálního holdingu udržet. Ano, možná tu bývalo v dávné historii 3500 zaměstnanců a dnes jich je přes 500, ale reagujeme na měnící se situaci, jak nejlépe umíme.

Není tajemstvím, že výrobní zaměstnanci v poslední době čerpali nařízenou dovolenou nebo byli na překážkách v práci. Jaká je v podniku situace?
V letošním roce je o 15 – 20 procent méně zakázek, než byl výrobní plán. To ale chybí kontrakty, které se měly uzavírat loni a předloni. My teď pracujeme na kontraktech, na jejichž základě se bude vyrábět příští a následující rok.

Daří se to?
Přes tři měsíce jsme pracovali na získání zakázky na rekonstrukci elektrických odlučovačů popílku v elektrárně Tušimice skupiny ČEZ. Vítězem tendru se stala firma Metrostav spolu se společností ZVVZ, kterou si vybrala jako klíčového subdodavatele. Ze zakázky za 900 milionů korun je zde pro ZVVZ práce za 500 milionů. Dvě dodavatelské smlouvy jsme podepsali 19. října. ZVVZ Enven Engineering bude řešit látkové filtry, spalinovody a dopravu popílku a ZVVZ Machinery dodá spalinový ventilátor. Práce budou probíhat v letech 2021 a 2022. Jestli teď máme lidi na překážkách v práci, protože z objektivních i subjektivních důvodů chybí vytížení kapacity výroby, příští rok se rýsuje, že může nastat i směnnost. Jsem přesvědčený, že většina lidí chápe, že to není jednoduché. Budujeme vzájemnou důvěru. Jde o to, abychom naší pracovitostí a včasným plněním nynějších úkolů získali nové zakázky. A někdy musí vedení činit i nepopulární opatření, aby většina přežila. Růžové brýle nikomu nasazovat nebudu, lidem je třeba říct, jaká je situace doopravdy a co může každý udělat pro to, aby se chyby z minulosti už neopakovaly. Kdyby všechno fungovalo ideálně, tak tu Bodnár dnes nesedí. Chápu, že překážky v práci jsou bolestivé, ale znamenají, že s lidmi počítáme. Protože kdybychom s nimi nepočítali, řešilo by se to jinak.

Jak vidíte příští rok?
Připravujeme rozpočet s úvahou minimálně zachovat objemy minulého a tohoto roku. Můžeme být ale v sebelepší kondici, když zákazníci místo investic opravují a výstavba nového se odsouvá, nezbývá než nabízet širší portfolio výrobků s přesvědčením, že zaujmeme. Proto je klíčový úkol posílit prodejní kapacitu, která tu byla zanedbaná. Byl bych rád, kdyby do obchodu přicházeli noví lidé, ale dobrých, kvalifikovaných odborníků je jako šafránu, mladé lidi láká Praha a náš úkol zní – stát se vyhledávaným zaměstnavatelem.

Jenže v poslední době docházelo spíš k odchodům zkušených lidí. Proč?
Ano, někteří lidé odešli. Některým se zdálo nově nastavené tempo vysoké, nebo dostali nabídku jinde, jsme ale zcela otevření těm, kteří třeba dřív odešli a chtěli by se vrátit. Já jsem neutrální k personálním vazbám, zajímá mě kvalifikace, zkušenost, vytváření nových partnerství, hledání synergií. Tento region je malý na to spolu bojovat. Nechť nás projekty spojují, mohou nastat situace, kdy se budeme z kapacitních důvodů potřebovat o práci i podělit.

Navázal jste vztah s městem?
S regionem máme nadstandardní vztahy, město je náš partner, kupuje od nás teplo a my chceme být spolehlivým dodavatelem energie a možná i partnerem pro rozvoj školství. Tato fabrika bude nadále potřebovat kvalitní dělníky z regionu. Na tom je potřeba spolupracovat s krajem i městem. My nadefinujeme naše potřeby, umožníme absolvovat u nás praxi, jsme nakloněni tomu vytvářet i společné třídy, kde absolventy pak může využít více zaměstnavatelů. Věková skladba našich zaměstnanců se zvyšuje, ale nároky na obsluhu moderních strojů rostou. Nechceme shánět agenturní zaměstnance, máme zájem, aby děti pokračovaly v profesi rodičů. Profil našeho zaměstnance je zajímavý, není to monotónní práce, vyžaduje kvalifikaci.

Jak byste si spolupráci ve školství představoval?
Budova někdejšího generálního ředitelství je uvolněná, lze ji perspektivně využít pro školské a ubytovací kapacity. Jsme otevření regionu, ale může tu být třeba i odloučené pracoviště nějakých českobudějovických škol. Můžeme nabídnout dobrou praxi. Tradiční strojařské a elektrikářské profese šly do útlumu, ale byznysové profese asi nebudou pro všechny.

A jak tedy vidíte značku ZVVZ?
Je podstatné si říct, co by se stalo, kdybychom nic nezměnili. A pak už se dívat dopředu. Společně se zamýšlet, jak bude náš byznys vypadat za pár let, jaké požadavky budou na ventilátory, odprášení, odsíření. Proto od ledna zřizujeme pozici ředitele vývoje nových produktů, který bude spolupracovat se společnostmi Enven Engineering i Machinery, EVECO a polskou Elwo. Musí poznat naši výrobně technologickou základnu v Milevsku, aby mohl vyhledávat příbuzné produkty, které potřebují sváření, obrábění, ale s přidanou hodnotou vlastní inženýrsko-výrobní základny. Zdejší lidé mají invenci, ale někteří rezignovali, protože jejich myšlenky nepadaly na úrodnou půdu. My chceme naslouchat. Ze dne na den se to nezmění, ale půl roku už je tu jednotná obchodní politika, nekonkurujeme si uvnitř firmy a táhneme ve čtyřech společnostech za jeden provaz.

O firmě
ZVVZ vyrábí a dodává vzduchotechniku, elektrofiltry, ventilátory i velkoobjemové přepravníky. Holding patří finanční skupině Ges Group Ivana Zacha. Holding ZVVZ Group měl v roce 2018 konsolidované tržby 1,233 miliardy Kč. Zisk před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace byl 60,7 milionu. V roce 2017 měl holding s tehdy ještě 800 zaměstnanci konsolidované tržby 1,55 miliardy Kč a skončil ve ztrátě 320,2 milionu Kč. Výsledky za rok 2019 firma dosud nezveřejnila.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Zaměstnanci 

    Reagovat

     

    Milý Ježíšku. Přejem si, aby slovenské managery vzal čert a aby se zpátky do firmy vrátili lidé, kterým na firmě opravdu záleželo. Např. p. Šilhanová, p. Žižka a pod.

    Vloženo 7.12.2020 07:49:00

    • Taky zaměstnanci 

      Reagovat

       

      Tak to jste nás pobavil tímto. Nejste náhodou někdo z odvolaných, co to tady dovedl od desíti k pěti? Jejich vinou totiž právě teď lidi nemají práci.

      Vloženo 7.12.2020 11:07:55

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace