Pro paní Milenu Tarabovou bylo pečení vždy velkým koníčkem

4. prosinec 2020

Paní Milenu Tarabovou z Rožďalovic na Nymbursku vždy bavila cukrařina. Ráda vzpomíná, jak doma s maminkou pekly koláče, dorty, buchty i záviny. A tak si v roce 1991 otevřela cukrárnu Epiro s vlastní výrobnou. Součástí je i malá kavárna. Dnes se sem za zákusky, koláči i cukrovím sjíždí lidé z celé republiky. Nejoblíbenější jsou místní rohové koláče, které se kdysi na svatbách pekly pro nezadané.

Když v roce 1991 paní Milena Tarabová otevírala vlastní cukrárnu Epiro, splnila si svůj sen. Výroba cukrovinek byl vždy její velký koníček. Měla zásobu skvělých tradičních místních receptur, které získala od své maminky a babičky, i z rodin svých rožďalovických přátel. S pečením už měla velké zkušenosti.

Práce bylo hodně, a tak nakonec v cukrárně začala pracovat celá rodina - v kavárně u pultu se zákusky potkáte manžela a s dohledem nad výrobou pomáhá dcera. Přípravu dobrot navíc zajišťuje jedna asistentka. Za zákusky, koláči i cukrovím se sem sjíždí lidé z celé republiky, a není divu. Jsou nejen vynikající, ale navíc připravované podle místních tradičních domácích receptur, které paní Tarabová získala od své maminky a babičky, i od babiček svých rožďalovických přátel.

I cukrárna Epiro prošla díky současné situaci náročným obdobím

Velkou ztrátou byl hlavně zákaz provozu malé kavárny, která je součástí provozovny. Kavárna je velmi oblíbená díky příjemné rodinné atmosféře, která tu panuje. Nicméně díky zájmu o místní zákusky se zatím daří období krize přežít.Ostatně právě teď se tu kromě běžného sortimentu peče celkem 12 druhů domácího cukroví a vánočky.

cukroví se tu peče podle tradičních receptur

Paní Tarabová nejraději vyrábí „pracinky“. Svou vůní totiž okamžitě připomínají Vánoce. Přidává se do nich totiž tradiční vánoční voňavé koření - hřebíček, skořice a badyán. Samozřejmě se tu ale peče i další tradiční cukroví - linecká kolečka, rohlíčky, kokosky, marokánky, vosí hnízda, rumové kuličky, nejrůznější perníčky veselých vánočních tvarů, ale také například stromeček s pistáciovou čokoládou nebo pudinkové cukroví…A jak paní Tarabová prozradila, na štědrovečerní stůl si vyskládá všechny druhy a bude s celou rodinou neustále ukusovat a ochutnávat.

Rettigová by měla radost

Ostatně právě to ochutnávání je součástí cukrářské profese a je až neuvěřitelné, že to na štíhlé postavě paní Tarabové vůbec není vidět. Vše se tu přitom připravuje z tradičních ingrediencí a používá se výhradně máslo, vejce, mouka a šlehačka. Žádné náhražky ani směsi. Paní Tarabová má pro to jednoduché vysvětlení – práce je hodně a kolem přípravy zákusků se tolik naběhá, že se o tloustnutí bát nemusí.

Asi nejslavnější pochoutkou cukrárny Epiro jsou ale rohové koláče. Jsou skutečnou místní tradiční specialitou. Jakkoliv se v cukrárně pečou i nejrůznější dorty a svatební koláčky, rohový koláč byl naopak na svatbách speciální pochoutkou pro nezadané. Ti pak na svatbách rozhodně nelitovali, že jim chybí nevěsta či ženich. Rohový koláč má totiž celkem 5 náplní - v každém rohu jednu. A kdyby to nestačilo, tak pro jistotu ještě jednu uprostřed. Při pojídání si tak postupně pochutnáte na náplni ořechové, tvarohové, makové, povidlové a jablečné.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.