InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Notebooky pomohly i Dětskému domovu v Horní Plané

Loučovický starosta Jan Kubík přivezl nedávno notebooky do Dětského domova v Horní Plané.

Loučovický starosta Jan Kubík přivezl nedávno notebooky do Dětského domova v Horní Plané.

HORNÍ PLANÁ - Distanční výuka nese zvýšené nároky na materiální vybavení. Řeší to nejedna rodina, ale i instituce například dětský domov v Horní Plané, který přes Český červený kříž poptal 40 – 50 notebooků, či tabletů s klávesnicí. Poslanec a starosta Loučovic Jan Kubík (ANO) proto zakoupil 6 notebooků a na výzvu upozornil i na své FB stránce. Stejnou cestou se o potřebě dozvěděl i on sám. Přestože se děti do škol pomalu vracejí, potřeba notebooků tím neskončila.


„Na Facebooku jsem zahlédl odkaz na darujnotebook.cz od Českého červeného kříže, který sdružuje poptávky na výpočetní techniku od škol a dalších institucí. Ze zvědavosti jsem si vyhledal ty ze svého okolí a zjistil, že dětský domov v Horní Plané poptává 40 - 50 kusů. Spojil jsem se tedy s panem ředitelem, zjistil technické požadavky a už jsme předali prvních sedm notebooků," říká Jan Kubík.

Potřeba dětského domova je však výrazně vyšší, proto požádal na své FB stránce o spolupráci i veřejnost a své příznivce „na mou výzvu zareagovalo několik lidí a firem. "Těší mne, že se zapojují nejen firmy, ale i občané, že funguje solidarita. Toho si moc vážím," oceňuje. 

Proč je potřeba dětského domova tak vysoká vysvětluje ředitel domova Jan Urban „v našem dětském domově je v současnosti 53 dětí. Z toho 40 navštěvuje základní školu. Ve všech pokojích je zaveden dobrý WIFI signál, který však děti využívají většinou prostřednictvím mobilních telefonů. Vlastní tablet má jen jedno dítě. Ke kvalitní online výuce potřebujeme, aby každé z dětí mohlo pracovat na svém přenosném PC. Můžeme sice použít PC učebnu či statické PC na klubovnách, ale při různém rozvržení ročníků, učebních hodin atd. je v podstatě nereálné, aby výuka probíhala tak, jako v běžných rodinách."

Říká s tím, že notebooky se budou hodit i po skončení covidové krize, protože dětem pomohou s potřebou soukromí nejen při výuce „Nepotřebujeme super kvalitní a nové notebooky, ale spolehlivé a funkční přístroje, které poslouží k tomu, aby si každé dítě mohlo najít svůj klid na práci a to nejen v době, kterou momentálně prožíváme."

Jak portál darujnotebook.cz funguje? Jednotlivé školy zadají poptávku na potřebné dovybavení svých žáků. Poptávky jsou následně tříděny dle krajů a umístěny do sekce pro dárce. Dárce si vybere školu, kterou chce podpořit, zkontaktuje ji na uvedeném e-mailu či telefonním čísle a dohodne fyzické předání předmětu daru nebo výpůjčky. Mezi oběma subjekty je podepsána darovací smlouva. Škola předá následně notebook zákonnému zástupci žáka. Pro zjednodušení administrativní agendy pro školy a dárce, umístil Červený kříž na portál také vzorové formuláře - darovací smlouvu, smlouvu o výpůjčce. "Jsme opravdu rádi za každého, kdo třeba svůj nepotřebný notebook poskytne těm, kteří si ho sami opatřit nemohou," uvedl prezident Českého červeného kříže Marek Jukl.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace